Ne poznajemo mnogo ljudi koji ne obožavaju kruh i pekarske proizvode. Dokaz da se radi o jednima od osnovnih hranidbenih namirinica koje obožavaju i mladi i stari je i činjenica da je posljednjih godina u Zagrebu otvoreno niz pekarnica s vrhunskim, craft proizvodima koji od uobičajene ponude kvartovskih pekara odskaču kvalitetom, umijećem izrade i šarolikom ponudom. Zaboravite stoga na buhtle s čokoladom i jeftine pizze te se uputite u jednu od četiri zagrebačke artisan pekarnice.
Iako su craft pekarnice skuplje, njihovi proizvodi definitivno pravdaju svoju cijenu. Mekani, slojeviti kroasani natopljeni maslacem, sočni keksi s čokoladom, vrhunske štruce kruha ili pak focaccie s maslinama – nema čega nema u tim malim ozama ljubitelja pekarskih proizvoda.
S obzirom na to da se prije nekoliko dana proširila vijest da slavni Bread Club, jedna od najhvaljenijih pekarnica u Zagrebu, otvara svoju treću poslovnicu u samom centru grada, u ulici Pod zidom i to na samom kraju sljedeće godine, odlučili smo podsjetiti vas gdje sve možete kušati vrhunske kruhove, peciva i pite, bez straha od unošenje bespotrebnih štetnih aditiva u organizam.
Naime, craft pekarnice ne koriste umjetna sladila, aditive i šećere kako bi produljile rok trajanja svojim proizvodima niti proizvode masovne količine kruhova. Tako možete biti uvijek sigurni da će bilo koji sendvič ili pecivo koje kupite u artisan pekarnici biti svježe, napravljeno s puno ljubavi i isključivo sa sastojcima visoke kvalitete.
Korica
Korica je definitivno najomiljenija zagrebačka craft pekarnica. U Preradovićevoj 39 već godinama osvaja ljubitelje finog kruha, pita i peciva, a pred njom se gotovo uvijek nalaze redovi zadovoljnih kupaca kojima nije nikakav problem strpiti se i čekati ne bi li kupili svoj vrhunski craft kruh. Malena, simpatično uređena i obogaćena stolovima na kojima gosti mogu odmah i pojesti svoje pekarske poslastice ili pak popiti kavu, postala je instant hit. Osim artisan kruhova koji s polica većinom nestanu do podneva, u ponudi Korice mogu se pronaći i neodoljivi kroasani s raznim punjenima, brioche peciva, sendviči, mramorni kolači, pite od jabuka, ali i instagramljivi cruffini, spoj muffina i kroasana. Svi se proizvodi rade ručno, tradicionalnim i autentičnim metodama pripreme, uz korištenje kulture divljeg kvasca starije od 40 godina. Kako bi osigurali bogatstvo okusa i teksture, tijesto prije pečenja provodi i do 48 sati fermentirajući i razvijajući se. Osim u Preradovićevoj, Korica ima i svoju drugu prodavaonicu u Martićevoj ulici.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kuraž
Lanac pekarnica Kuraž sve je osim običnog, komercijalnog pekarskog postrojenja. Upravo suprotno, Kuraž je obiteljska pekarnica koja je svojim tradicionalnim, ručno rađenim proizvodima oduševila Zagreb, pa ju se može pronaći na tržnicama Dolac, Špansko, Kvatrić i Dubrava. Ova pekarnica može se pohvaliti obiteljskom tradicijom i recepturom, a proizvode isključivo kruh bez aditiva i umjetnih bojila.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ime pekarnice dolazi od spoja kukuruz i raž, a dnevno proizvedu oko 600 kg kruha i peciva. Ova je pekarnica idealna za sve one koji žele jesti starinske kruhove i peciva kakve su nekoć pekle naše bake i prabake.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Bread Club
Kao što smo već rekli, Bread Club, omiljena adresa zaljubljenika u pekarske proizvode, najavila je svoju treću poslovnicu i to zapravo sasvim dovoljno govori o njezinoj popularnosti.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ovaj zagrebački hram sourdough kruhova, neodoljivih focaccia i vrhunskih pizza prvo je imao poslovnicu samo na Trešnjevci, no nakon strelovitog uspjeha, ove godine su otvorili još jedno prodajno mjesto u samom centru grada. Svi proizvodi Bread Cluba koriste isključivo prirodni kvasac, spravljaju se majstorskim tehnikama te oduševljavaju kombinacijama okusa.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Simple bake
Netom prije proglašenja karantene, Jelena Tomašević, dugogodišnja vlasnica restorana Simple Green by Jelena, otvorila je i prvu zagrebačku vegansku i bezglutensku pekarnicu za sve ljubitelje zdrave hrane. Na policama Simple Bakea tako nećete pronaći masne kroasane ili šećerna brioche peciva, ali ćete moći kušati slasne sirove torte, proteinske kruhove, kekse bez šećera te vrhunske zdrave pizze. Ovo je nedavno otvoreno mjesto dokaz da kruh ne mora biti nezdrav niti da ga trebamo izbjegavati u širokom luku ako želimo imati niskokaloričnu prehranu temeljenu na organskim namirnicama.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.