Ako još tražite koji kolač pripremiti za Uskrs, ova slastica od beze kora i voća super je ideja

Jedva smo dočekali sezonu pripreme Pavlova torti pa zašto ju ne bismo otvorili za Uskrs?

Uskrsni kolači obično uključuju tradicionalne pince iliti sirnice, makovnjače, orahnjače i mramorne kuglofe, no zašto biste ovog blagdana stali na klasici i rekli ‘ne’ pravoj proljetnoj poslastici – Pavlova torti s miksom šumskog voća?

Naime, znamo da je Pavlova najpoznatija torta s beze korama, a dobila je ime po ruskoj balerini Ani Pavlovnoj. Ova kultna slastica, koja kombinira hrskavost kora od bjelanjaka i sočnu unutrašnjost te slatke voćne note, danas je jedna od najpopularnijih torti svijeta – i to s razlogom.

Smatra ju se neodoljivom proljetno-ljetnom poslasticom koja izgleda vrlo raskošno te se topi u ustima, a divno će izgledati na bilo kojem blagdanskom stolu. Borovnice, maline, jagode, trešnje ili ribizl – svejedno je. Pomiješajte sve te slasne bobice i njima obogatite svoju uskrsnu Pavlovu. Dobit ćete desert koji će mamiti uzdahe i izgledom i okusom, a ako nemate vlastiti recept, mi vam jedan prokušani donosimo u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli created by M a r i o l a (@m_mariolka)

Pavlova sa šumskim voćem

Sastojci:

Za beze kore:

  • 3 bjelanjka (L veličina jaja)
  • prstohvat soli
  • 175 g šećera
  • 2 žličice škrobnog brašna
  • 1 žličica jabučnog octa

Za nadjev:

  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera
  • svježe voće po izboru (jagode, borovnice, kupine, ribizli)

Postupak pripreme:

  • U čistu i suhu posudu stavite 3 bjelanjka. Neka vam bjelanjci budu sobne temperature. Pazite pritom da vam budu čisti (bez tragova žumanjaka u njima).
  • Bjelanjke krenite miksati na najlaganijem stupnju miksera pa polako pojačavajte brzinu do najbržeg stupnja. Ovaj korak pomaže pravilnom formiranju zraka unutar bjelanjaka. Najvažnije pravilo je da bjelanjke miksate na najvećoj brzini, time želimo postići prozračnost i što više zraka u njima. Ujedno, mikser uvijek vrtite u istom smjeru (oblik kazaljke na satu) kako bi se zrak ravnomjerno rasporedio unutar bjelanjaka.
  • Kada su bjelanjci poprimili oblik oblaka (otprilike 2 minute miksanja) dodajite im šećer. Šećer polako usipajte u bjelanjke uz stalno miksanje. Podijelite ga u nekoliko intervala i napravite kratku pauzu između svakoga. Bjelanjci su gotovi kada među prstima više ne osjetimo šećer. Za ovo će vam trebati otprilike 4-5 minuta miksanja nakon što ste dodali šećer.
  • Tučenim bjelanjcima i šećeru dodajte 2 žličice škrobnog brašna i žličicu octa. Špatulom sve sjedinite. Za ovaj korak ne koristite mikser.
    Pećnicu ugrijte na 130 stupnjeva.
  • Iskidajte papir za pečenje u veličini lima i na njemu nacrtajte krug promjera 20 centimetara. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. To učinite tako da na sva 4 kraja lima stavite malo tučenih bjelanjaka u veličini kovanice. Sada možete zalijepiti papir za pečenje na lim i tako spriječiti njegovo pomicanje.
  • Špatulom izvadite tučene bjelanjke na papir za pečenje. Pazite da ne prijeđete nacrtani rub. Neka vam kora od bjelanjaka bude ‘neuredna’. Rubove možete dodatno formirati špatulom. Samo lagano prođite od dna prema vrhu rub bjelanjaka. Ovakav oblik Pavlovi daje prepoznatljiv izgled.
  • U sredini bjelanjaka napravite malu udubinu. Tako ćete lakše staviti šlag i voće na nju.
    Bjelanjke sušite u pećnici ugrijanoj na 130 stupnjeva 1 sat i 30 minuta. Ugasite pećnicu, malo odškrinite vrata te ostavite koru još najmanje dva sata u ugašenoj pećnici.
  • Vrhnje za šlag stucite s jednom žlicom šećera. Šlag nemojte prečvrsto stući, lakše ćete ga nanijeti na nježnu beze koru. Oštrim nožem beze koru odignite od papira za pečenje i postavite je na podlogu za posluživanje. Nanesite šlag i posložite svježe voće na vrh. Poslužite isti dan jer stajanjem mijenja oblik.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Emily Laurae Carter (@emilylaurae)

GastroReceptiAko još tražite koji kolač pripremiti za Uskrs, ova slastica od beze...

Što nam treba za njegu tijekom jesenskih mjeseci?

Hidratacija za zdravu i otpornu kožu Kada biramo jesensku kozmetiku, prvi korak je uvijek hidratacija. Dubinski hidratantni proizvodi poput bogatih krema s hijaluronskom kiselinom nužni...

Što nam treba za njegu tijekom jesenskih mjeseci?

Hidratacija za zdravu i otpornu kožu Kada biramo jesensku kozmetiku, prvi korak je uvijek hidratacija. Dubinski hidratantni proizvodi poput bogatih krema s hijaluronskom kiselinom nužni...

Facebook

99,687FanovaLajkaj