Iako ljeto povezujemo s najvećim izborom voća i povrća na tržnicama, neosporno je da jesenski plodovi poput šljiva, jabuka, grožđa i krušaka također imaju svoje čari. Trenutno najmirisnije domaće jabuke i kruške krase tržnice diljem Hrvatske, a mi smo se odlučili ovog tjedna pripremiti maksimalno cozy jesenski desert – kruške u vinu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kruške u crvenom vinu
Sastojci:
Za kuhane kruške:
- 6 krušaka
- 3 dl crvenog vina
- 50 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- 2 štapića cimeta
- 2 zvjezdasta anisa
Za vinsku kremu:
- 4 žumanjka
- 150 g šećera
- 150 ml Marsale ( desertnog vina)
Postupak pripreme:
- U lonac stavite vino, malo vode te dodajte šećer i začine. Zakuhajte te zatim dodajte oguljene kruške. Kuhajte kruške otprilike 30 minuta poklopljene na srednje jakoj vatri uz povremeno okretanje kruški da se sa svih strana pravilno skuhaju i upiju vino. Kada su kruške omekšale, pažljivo ih izvadite, procijedite vino u drugu posudu te ga kuhajte još 15-ak minuta da se reducira.
- U žumanjke dodajte šećer i miksajte mikserom dok smjesa ne dobije svjetložutu boju. U smjesu jaja i šećera umiješajte Marsalu. Stavite zdjelu iznad lonca s kipućom vodom. Vodite računa da voda ne dodiruje dno posude. Nastavite lagano miješati i kuhajte dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Pjenjača bi trebala moći ostaviti lagani trag u smjesi. Tada maknite s vatre.
- U dublji tanjurić prvo rasporedite vinsku kremu, a onda u centar stavite kuhanu krušku. Poslužite toplo i uživajte.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.