Budite hrabri i napravite sami svoju ukusnu kućicu od medenjaka!

Ovih blagdana impresionirajte svoje ukućane.

Atraktivne kućice od medenjaka ukras su svakog blagdanskog stola. Iako ih se može kupiti već gotove, pa ih samo sami ukrasite, mnogo veći efekt divljenja postići ćete ako ih odlučite napraviti potpuno sami. Ovo definitivno nije najjednostavniji božićni kolač, ali je najefektniji, a mlađi članovi vaše obitelji bit će njime apsolutno oduševljeni.

S obzirom da im se oduvijek divimo u filmovima i sanjamo o njihovoj izradi, ove godine je možda pravi trenutak da budemo odvažni, zasučemo rukave, odvojimo par sati i stvorimo vlastitu zadivljujuću kućicu od medenjaka.

Uz standardnu bazu od keksa, možete ju ukrasiti ukrasima po volji. M&M’s bomboni, čokoladne mrvice, kokos ili pak listići badema – izbor je na vama. U nastavku pronađite recept za ukusnu kućicu od medenjaka koja nikoga neće ostaviri ravnodušnim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katarina Kling (@klingskitchen)

Sastojci:

  • 350 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 vrećica začina za medenjake
  • 80 g meda
  • 1 jaje
  • 175 g smeđeg šećera
  • 125 g maslaca sobne temperature
  • Royal icing
  • 1 bjelanjak
  • 250-350 g šećera u prahu
  • par kapi limunovog soka
  • 200 g kokosovog brašna (po želji)

Postupak pripreme:

Prvo brašno, sol i začine izmiješajte pjenjačom, a med pomiješajte s jajetom. Maslac i šećer izmiksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Zatim toj smjesi dodajte ostale sastojke i miksajte na laganoj brzini dok se ne počne formirati tijesto.  Oblikujte tijesto u kuglu, spljoštite u disk i zamotajte u prozirnu foliju. Ohladite barem 1 sat. Hladno tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj plohi na debljinu oko 3 mm.

Pomoću noža i ravnala izrežite oblike prema špranci za stranice kućice – prednju i zadnju stranu, 2 x krov i 2 x zid.  Zagrijte pećnicu na 180°C i pleh obložite papirom za pečenje. Sve dijelove složite na pleh i pecite oko 10-12 minuta te ih zatim dobro ohladite.

Dok se stranice kućice hlade, napravite royal icing s kojim ćete ju kasnije ukrasiti. Bjelanjak umutite pjenjačom, dodajte 3-4 kapi limunovog soka pa postepeno dodajte šećer u prahu, konstantno miješajući. Zatim icing stavite u slastičarsku vrećicu ili običnu vrećicu za zamrzavanje pa ga potjerajte u jedan ugao i odrežite mali otvor, oko 1 mm. Sve stranice kućice od medenjaka ukrasite prije slaganja. Pustite da se sve dobro stisne i ohladi.

Na kraju složite kućicu – rubove prednje i zadnje strane te zidova obilno namažite icingom pa ih spojite. Kad se okvir kućice potpuno osušio, nanesite icing na sve gornje rubove pa postavite i krov. Obavezno premažite i stranu gdje će se krov spajati u piramidu tj. spoj između dvije krovne plohe. Sve se treba dobro slijepiti, pa između dodavanja novih ploha malo pričekajte da glazura učini svoje i slijepi medenjake.

Na kraju svoju kućicu ukrasite dodatkom čokoladica, šećera ili bombona.

GastroReceptiBudite hrabri i napravite sami svoju ukusnu kućicu od medenjaka!

Volite vrhunski gin? Zanimat će vas ova limitirana Old Pilot’s edicija

Već itekako poznata i višestruko svjetski nagrađivana, hrvatska craft destilerija, poznata po svojoj izuzetnoj kvaliteti i bogatoj avijatičarskoj baštini, specijalizirana za proizvodnju vrhunskog gina...

Facebook

99,687FanovaLajkaj