Desert nad desertima: Proljetna pavlova s jagodama

Osvježavajući kolač koji oduševljava svako nepce.

Pavlova je najpoznatija torta s beze korama, a dobila je ime po ruskoj balerini Ani Pavlovnoj.  Kako nitko nije otplesao „Smrt labuda“ glazbu C. Sanit-Saensa poput balerine Pavlove, ova je torta nastala kao posveta njezinoj eleganciji i profinjenosti. Lakoća pokreta balerine prenesena je na tanjur u formi lagane, prozračne pavlova torte napravljene od bjelanjaka.

Ideja za desert nastala je 1929. i to za vrijeme balerinine turneje Novim Zelandom. Kada je jedan slastičar odgledao balet s Pavlovnom u glavnoj ulozi, odlučio je ispeći kolač koji će biti jednako lagan i suptilan kao i baletni pokreti.

Svaka tradicionalna pavlova torta sastoji se od beze kore, šlaga i svježeg voća. Prozračna je i osvježavajuća pa se najčešće priprema tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Kako su jagode već stigle na tržnice, donosimo vam recept za provjereno sjajnu verziju pavlova torte s jagodama.

Iako ovo nije najjedostavniji desert kada je riječ o pripremi, sav trud u konačnici se isplati zbog hrskave teksture i neodoljivog okusa ovog kolača. Težina pripreme leži u njezinoj beze kori. Treba biti tvrda i bijela izvana, a mekana i pahuljasta iznutra. Kada jednom savladate njezinu pripremu, pavlovu ćete spremati s lakoćom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Victorian Strawberries (@vicstrawberries)

Pavlova s jagodama

Sastojci:

 • 3 bjelanjka
 • prstohvat soli
 • 175 g šećera
 • 2 žličice škrobnog brašna
 • 1 žličica jabučnog octa
 • 200 ml vrhnja za šlag
 • 1 žlica šećera
 • svježe voće po izboru (jagode, borovnice, kupine, ribizli)

Postupak pripreme:

 • U čistu i suhu posudu stavite 3 bjelanjka. Neka vam bjelanjci budu sobne temperature. Pazite pritom da vam budu čisti (bez tragova žumanjaka u njima). Bjelanjke krenite miksati na najlaganijem stupnju miksera pa polako pojačavajte brzinu do najbržeg stupnja. Ovaj korak pomaže pravilnom formiranju zraka unutar bjelanjaka. Najvažnije pravilo je da bjelanjke miksate na najvećoj brzini, želimo postići prozračnost i što više zraka u njima. Ujedno, mikser uvijek vrtite u istom smjeru (oblik kazaljke na satu) kako bi se zrak ravnomjerno rasporedio unutar bjelanjaka.
 • Kada su bjelanjci poprimili oblik oblaka (otprilike 2 minute miksanja) dodajite im šećer. Šećer polako usipajte u bjelanjke uz stalno miksanje. Podijelite ga u nekoliko intervala i napravite kratku pauzu između svakoga. Bjelanjci su gotovi kada među prstima više ne osjetimo šećer. Za ovo će vam trebati otprilike 4-5 minuta miksanja nakon što ste dodali šećer.
 • Tučenim bjelanjcima i šećeru dodajte 2 žličice škrobnog brašna i žličicu octa. Špatulom sve sjedinite.
 • Pećnicu ugrijte na 130 stupnjeva. Narežite papir za pečenje u veličini lima i na njemu nacrtajte krug promjera 20 centimetara. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Špatulom izvadite tučene bjelanjke na papir za pečenje. Pazite da ne prijeđete nacrtani rub. Neka vam kora od bjelanjaka bude “neuredna”. Rubove možete dodatno formirati špatulom. Samo lagano prođite od dna prema vrhu rub bjelanjaka. Ovakav oblik Pavlovoj daje prepoznatljiv izgled. U sredini bjelanjaka napravite malu udubinu. Na taj način ćete lakse staviti šlag i voće na nju.
 • Bjelanjke sušite u pećnici ugrijanoj na 130 stupnjeva 1 sat i 30 minuta. Ugasite pećnicu, malo odškrinite vrata te ostavite koru jos najmanje dva sata u ugašenoj pećnici. Vrhnje za šlag stucite s jednom žlicom šećera. Šlag nemojte prečvrsto stući, lakše ćete ga nanijeti na nježnu beze koru.
 • Oštrim nožem beze koru odignite od papira za pečenje i postavite je na podlogu za posluživanje. Nanesite šlag i posložite svježe voće na vrh.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Shirin? (@shirincake.az)

GastroReceptiDesert nad desertima: Proljetna pavlova s jagodama

Facebook

99,687FanovaLajkaj