Došlo je vrijeme uživanja u krafnama: Ove talijanske punjene tučenim vrhnjem su novi gastro hit

Maritozzo krafne nije teško napraviti, a oduševit će vas okusom.

Veljača će uskoro pokucati na vrata, a s njom dolazi i doba uživanja u krafnama. Punjenje marmeladom, pekmezom, čokoladom ili vanilijom – sve krafne su nam drage, a ove godine su poseban hit one talijanske, takozvane maritozzo.

Krafnice punjene tučenim slatkim vrhnjem s okusom vanilije

Maritozzo krafne tako su krafnice punjene tučenim slatkim vrhnjem s okusom vanilije, a u Italiji se tradicionalno poslužuju uz doručak i šalicu cappuccina. Izvorno ime ove krafne dolazi od talijanske riječi ‘supruga’, a legenda kaže da su se ove krafne nekoć poklanjale djevojkama kada bi ih mladići prosili – jer bi u finu kremu u krafni sakrili zaručnički prsten.

Baš zbog ove romantične pozadine priče o maritozzo krafnama smatramo kako su one savršen odabir za veljaču, mjesec ljubavi. Srećom, nije ih komplicirano napraviti, a mi vam recept donosimo u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Maryne – Photographe culinaire (@maryn.lrd)

Maritozzo krafne

Sastojci:

  • 540 g brašna
  • 60 g maslaca
  • 250 ml mlijeka
  • 120 g meda
  • 2 jaja, sobne temperature
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica instant suhog kvasca
  • 1 žličica cimeta
  • Sitno naribana korica 1 limuna
  • Jaje razmućeno s 1 žlicom mlijeka
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 140 g šećera u prahu
  • 2 žličice paste od vanilije ili aroma

Postupak pripreme:

  • Odvojite 1/6 šalice brašna od ukupne količine i umutite ga s pola šalice vode u loncu dok ne postane glatko. Zagrijte na srednje jakoj vatri i miješajte dok se ne zgusne i porumeni, oko 5 minuta ili se zagrije na temperaturu od 65 °C. Maknite s vatre pa umiješajte maslac, mlijeko, med, jaja i sol pa miješajte dok se maslac ne otopi.
  • Ostatak brašna, kvasac, cimet i ribanu koricu limuna stavite u posudu električne miješalice s kukom za tijesto i izmiksajte.
  • Dodajte kuhanom tijestu smjesu brašna i izmijesite dok ne postane elastična. Dodajte još malo brašna ako je potrebno; tijesto treba biti elastično i rastezljivo tako da ne puca i vidi se kroz njega. Oblikujte ga u kuglu i ostavite je da se utrostruči na toplom mjestu (45 minuta do sat i pol)
  • Zagrijte pećnicu na 180 °C. Ponovno mijesite tijesto. Lim obložite papirom za pečenje. Lagano pobrašnite ruke i podlogu. Podijelite tijesto na dva dijela, razvaljajte ga u kobasicu, a zatim izrežite na šest dijelova. Oblikujte loptice i ako je potrebno, nauljite dlanove da se tijesto ne lijepi. Kako bi loptice bile jednake, možete ih izvagati tako da svaka bude jednako teška (oko 90 g). Primijetite li pukotine u tijestu, loptice valjajte po radnoj plohi da se izravnaju.
  • Ostavite krafne na toplom mjestu 45 minuta. Premažite ih umućenim jajem i pecite 20-23 minute. Ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Zatim ih prepolovite nazubljenim nožem, ali ne do kraja – neka krajevi ostanu spojeni.
  • Izmiksajte vrhnje sa šećerom i vanilijom u šlag dok ne postane gusto i pahuljasto. Stavite u slastičarsku vrećicu pa napunite peciva netom prije posluživanja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli žena.hr (@zenahr)

GastroReceptiDošlo je vrijeme uživanja u krafnama: Ove talijanske punjene tučenim vrhnjem su...

Regent Real Estate božićnim domjenkom zaokružio godinu snažnog rasta

Posljednja subota prije Božića posljednjih je godina postala prepoznatljiv termin za jedno od zapaženijih zagrebačkih poslovno-društvenih okupljanja. Riječ je o Regent Real Estate božićnom...

Facebook

100,860FanovaLajkaj