Matcha je već dugo na listama najzdravijih napitaka svijeta, a otkako se ovaj prah zelenog čaja popularizirao i u zapadnim kulturama, stalno pronalazimo recepte za matcha napitke s dodacima, kolače, pa čak i matcha koktele. Japanski matcha prah radi se mljevenjem svježih listića zelenog čaja, zbog čega ima i vibrantnu zelenu boju, a ono što ga čini posebnim u formi napitka je to što u tijelu tein otpušta kroz 6 sati – zbog čega razbuđuje, ali ne stvara anksioznost ili osjećaj pretjerane ‘nabrijanosti’ koja se javlja kod ispijanja crnog čaja ili kave.
S obzirom na to da matcha ima specifičan orašast okus, mnogi se na njega trebaju malo duže privikavati, ili ga pak miješaju i kombiniraju s drugim sastojcima koji ublažuju okus matche i daju dozu slatkoće tom piću. Tradicionalni dodaci su cimet i bademovo mlijeko, a mi smo pronašli recept koji uključuje i prve mirisne jagode! Osim što ovo piće podiže energiju te je fino okusom, nema šanse da vas i vizualno ne zapanji.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Matcha latte s jagodama
- Jagode – 200 grama
- Bademovo mlijeko (pola šalice)
- Matcha napitak (prah pomiješan s vodom)
Postupak pripreme:
- Prvo jednu čajnu žličicu matcha praha stavite u zdjelicu i prelijte s oko 80 ml vruće, ali ne kipuće vode. Sve metlicom od bambusa izmutite u pjenicu.
- Jagode nasjeckajte na kockice i zgnječite u pire, a dio možete ostaviti i sitno nasjeckan. Prvo u čašu stavite na dno pire od jagoda, zatim dodajte još i malo biljnog mlijeka, a onda sve prelijte matcha čajem. Dobit ćete senzacionalno lijepo piće sjajnog okusa.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.