Znamo da je doručak najbitniji obrok u danu – on nam daje energije da krenemo s obavezama te je temelj zdravlja, a preporuka nutricionista je da uvijek sadržava dosta proteina – koji će nas satima držati sitima. Zbog toga mnogi ujutro jedu proteinske zobene kaše ili pak omlete, no nama su ipak najdraža meka poširana jaja. Iako djeluju komplicirano za napraviti, gotova su u samo 3 minute i preukusna, a bogata bjelančevinama te siromašna mastima – zbog čega su idealna za one koji paze na unos kalorija.
Srećom, ovih smo dana putem Instagrama otkrili recept za poširana jaja koji nas je doslovno ‘izuo iz cipela’. Radi se o dekadentnim poširanim jajima na ‘posteljici’ od grčkog jogurta s koprom i chili uljem, a koje na internetu možete pronaći i pod nazivom ‘turkish eggs’. Recept vam donosimo u nastavku jer se ova gastro ljepota mora podijeliti sa svijetom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Turska jaja
Sastojci:
- 200 g grčkog jogurta
- 1 češanj češnjaka
- 1 žličica soli
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žličica chili listića
- 2 jaja
- 1 žlica jabučnog octa
- Kopar
Postupak pripreme:
- Uzmite posudu srednje veličine, napunite je vodom u visini od oko 4 cm i zagrijte je. Poklopite je posudom otpornom na temperaturu tako da nema kontakta s vodom i u nju stavite jogurt, sol i usitnjeni češnjak. Promiješajte. Kada se jogurt zagrije na tjelesnu temperaturu (provjerite na koži) ugasite vatru, ali ostavite posudu.
- Zagrijte maslac i kad lagano počne tamnjeti pa ugasite vatru i umiješate ulje i chili listiće.
- Ulijte ocat u vodu i prije nego što provrije smanjite vatru. Jaja razbijte u zasebnim posudicama. Žlicom napravite kružni pokret pa unutra spustite jaje i kuhajte na umjerenoj vatri 3-4 minute pa izvadite šupljikavom žlicom.
- Topli jogurt podijelite u dva tanjura i na svaki stavite po jedno jaje pa prelijte uljem s chilijem te prema želji ukrasite koprom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.