Najfiniji kolač naših baka: Međimurska gibanica koja se brzo priprema

Slojevi domaćih okusa koji nikad ne razočaraju.

Ako ste se pomalo zasitili trendi kolača i recepata koji u sebi sadrže gin, Aperol, kokos ili pak mango kao ‘in’ sastojke te želite nešto domaće i tradicionalno na svom stolu, zašto ne biste pripremili međimursku gibanicu po receptu naših baka?

Bakina međimurska gibanica

Sastojci:

  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 1 dcl toplog mlijeka
  • 1 dcl ruma
  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 3 jaja
  • 1 limun, naribati koricu
  • 100 g šećera
  • vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 200 g mljevenog maka
  • 100 g šećera
  • 2 dcl toplog mlijeka
  • 500 g jabuka
  • 50 g šećera
  • 1 žlica cimeta u prahu
  • 5 kora za savijaču
  • maslac
  • kiselo vrhnje

Postupak pripreme:

  • Pomiješajte mljevene orahe, šećer i rum pa nadjev prelijte toplim mlijekom i promiješajte.
  • Nadjev od sira napravite u drugoj posudi od svježeg kravljeg sira, jaja, limunove korice, šećera, vanillin šećera, malo soli.
  • Nadjev od maka pripremite tako da pomiješate mak i šećer pa prelijte sve toplim mlijekom.
  • Jabuke ogulite i naribajte pa dodajte šećer i cimet.
  • Pleh za pečenje dimenzija 30×25 cm premažite otopljenim maslacem. Na dno položite presavijenu koru za savijače i premažite je maslacem. Na nju stavite nadjev od oraha, potom presavinutu koru premazanu maslacem. Redom dalje ide: nadjev od sira, 2 kore, nadjev od maka, 2 kore, nadjev od jabuka, 2 kore premazane kiselim vrhnjem.
  • Gibanicu pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pečenu gibanicu ohladite i po želji pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mile Butorac (@hungry_mile)

GastroReceptiNajfiniji kolač naših baka: Međimurska gibanica koja se brzo priprema

Facebook

100,860FanovaLajkaj