Najjednostavniji recept za džem od smokava

Sačuvajte okus ljeta!

Smokva se sa svojim nutritivnim sastojcima i ljekovitim svojstvima izdiže se iznad mnogih vrsta voća. Svježa smokva sadrži do 80 posto vode što svakako blagotvorno djeluje na kožu. Sadrži i 60 posto prirodnog šećera što je izuzetan izvor energije. Potiče rad mozga, brže razmišljanje i bolje pamćenje… Voćka je to koja obiluje vlaknima. Zapravo, bolji je izvor vlakana od većine voća. Zbog velikog udjela topljivih vlakana, pomaže u kontroli razine šećera u krvi te snižava razinu kolesterola u krvi… Prednosti konzumacije ovog voća koje je upravo u sezoni, brojne su, a osim što ih možete jesti svježe, poslužit će i za razne recepte.

Kako prepoznati zrelu smokvu?

Smokva je idealna kada je meka na opip, puna mesa i ima čvrsti repić. Da je voće svježe uvjerit ćete se kao ugledate malu bijelu kapljicu na njenom samom vrhu. Smokva je jako osjetljiva i brzo se kvari, stoga se ne čuva predugo. Ako nije sasvim zrela, ubrana, neće izdržati ni 24 sata. Ne stavlja se u hladnjak jer tad gubi na aromi.

Osim što je zdrava, jako je ukusna pa se smatra i gastronomskim blagom, a ako njen okus želite zadržati, odlučite se na džem od smokava! U nastavku vas čeka jedan od provjereno dobrih i jednostavnih recepata.

Potrebno vam je:

  • 2 kg smokava
  • Sok od jednog limuna
  • Sok od jedne naranče
  • Korica jedne naranče, sitno naribana
  • 100 g šećera
  • Žlica ruma

Smokve ogulite i narežite te stavite u lonac, dodajte malo vode i šećer pa kuhajte 15-tak minuta dok ne dobijete kašastu smjesu. Dodajte sok od limuna i naranče, koricu naranče te žlicu ruma pa još kratko prokuhajte. Vrući džem odmah prelijte u prethodno iskuhane staklenke i dobro zatvorite. Džem čuvajte na hladnom mjestu.

GastroReceptiNajjednostavniji recept za džem od smokava

Josipa Pavičić predstavila knjigu koja mijenja pogled na život

Promociji su prisustvovale brojne osobe iz javnog života, među kojima je bila i kuma knjige Danijela Martinović. Renata Končić Minea pročitala je odabrani ulomak iz knjige, dok...

Facebook

100,860FanovaLajkaj