Babka je oblik slatkog, ljepljivog, poprilično neodoljivog kruha koji originalno korijene vuče iz židovskih zajednica Poljske i Ukrajine, a koji se tijekom desetljeća popularizirao i u drugim dijelovima svijeta. Okusom i teksturom sličan cimet rolicama i drugim skandinavskim slasticama od dizanog tijesta, ovaj zasitan, savršeni comfort food desert uvijek nas iznova ostavi bez daha, a sad smo ga naučili pripremiti i u verziji bez čokolade.
Meka tekstura tijesta, slatko punjenje bogatog okusa i neodoljiv izgled
Naime, čokoladna babka je svjetski popularan kolač, no nama se ove godine za blagdane jede babka koja odiše duhom i okusima Božića, pa smo pronašli recept za babku s orasima i cimetom, najdražim nam zimskim začinom. Meka tekstura tijesta, slatko punjenje bogatog okusa i neodoljiv izgled čine ovaj kolač pravom prazničnom poslasticom za hladne, maglovite dane. Znači, pravo je vrijeme da ga i sami ispečete.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Babka s cimetom i orasima
Sastojci:
Za tijesto:
- 2 jaja
- 650 g glatkog brašna
- 180 ml mlijeka
- 30 g svježeg kvasca ili jedna vrećica suhog kvasca
- 130 g šećera
- 1 žličica soli
- 150 g maslaca
- pola žličice arome vanilije
Za nadjev:
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 3 žličice cimeta
- 120 g mljevenih oraha
- 100 g grožđica po želji
Za sirup:
- 240 ml vode
- 200 g šećera
Postupak pripreme:
- Maslac treba biti sobne temperature, najbolje da ga izvadite iz hladnjaka dva sata prije upotrebe. Trebat će vam jedan cijeli maslac (150 g za tijesto i 100 g za nadjev). Neka mlijeko bude mlako. Brašno obavezno prosijte prije korištenja. Jaja stavite u zdjelicu i lagano ih umutite.
- U posudu stavite 180 ml mlakog mlijeka i kvasac, prosijano brašno, žličicu soli, 130 g šećera, umućena jaja, maslac sobne temperature i pola žličice arome vanilije. Mikserom s nastavkom za tijesto ili rukama sve dobro povežite. Miksajte ili mijesite dok se sastojci ne povežu, a tijesto postane elastično.
- Pobrašnite radnu plohu i tijesto prebacite na nju. Rukama ga zamijesite. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite na sat vremena na sobnoj temperaturi, zatim ga prebacite na sat vremena u hladnjak.
- Nakon što je tijesto odmorilo najmanje dva sata (sat na sobnoj temperaturi i sat u hladnjaku), pobrašnite radnu plohu i tijesto stavite na nju. Razvaljajte ga na dimenzije 65 cm – 35 cm otprilike. Ovo su dimenzije na kojima je ova količina tijesta idealne debljine za babku.
- Razvaljano tijesto premažite maslacem. Maslac sobne temperature se jednostavno nanosi na tijesto. U zdjelici pomiješajte šećer i cimet pa ih ravnomjerno pospite po tijestu. Na kraju pospite mljevene orahe. Možete dodati i grožđice.
- Od duže strane lagano motajte (rolajte) tijesto. Kada prstima primite tijesto lagano ga povucite k sebi pa zatim zarolajte. Sada, kada imate zarolani dio tijesta, nježno ga pritisnite prstima kako bi vam krug bio bez viška prostora. Ovo je bitno za kasnije rukovanje babkom.
- Zarolano tijesto (koje ste prethodno prepolovili) presijecite uzdužno. Komade tijesta pažljivo postavite u oblik slova X. Krenite plesti babku tako da lijevu stranu (ona je donja strana) prebacite preko desne strane, a desnu stranu podvučete ispod lijeve. Ponovite isto dok ne dođete do vrha tijesta. Ako vam fali malo dužine, tijesto lagano povucite (rastegnite) kako bi ga lakše spojili u kraju. Ispletene krajeve pritisnite prstima kako bi ih spojili. Isto ponovite s donjom stranom babke.
- Babku prebacite u namašćeni i pobrašnjeni lim. Pokrijte je čistom kuhinjskom krpom. Babka se treba dizati sat vremena.
- Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Babku pecite 30-35 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatno- smeđu boju. Nakon 15 minuta je okrenite tako da strana koja je bila do stakla sada bude do kraja pećice.
- Pripremite sirup. U zdjelicu stavite vodu i šećer na srednje jaku vatru. Kada se šećer otopi maknite s vatre. Tek ispečenu babku premažite sirupom i pustite da se ohladi.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.