Mojito je jedan od najomiljenijih koktela svijeta, a njegov osvježavajuć okus kao stvoren je za uživanje tijekom dugih, vrućih ljetnih noći. Ovo piće koje je spoj bijelog kubanskog ruma, soka limete, svježe mente, šećera šećerne trske, sode i lomljenog leda već desetljećima oduševljava ljude diljem svijeta, a porijeklom dolazi s Kube.
Naime, mojito se kao koktel kakvog ga danas poznajemo na tom tropskom, karipskom otoku pojavio negdje između 1910. i 1920. godine, a smatra se da je lokal La Bodeguita del Medio u Havani mjesto gdje je nastao izvorni recept. Ime koktela je kombinacija riječi vlažan, mojadito, i imena kulinarskog umaka, mojo, što odgovara karakteru ovog tropskog i egzotičnog pića.
Popularnost mojita danas je neosporna, a jedan od prvih velikana koji je u ovom koktelu uživao bio je i veliki Ernest Hemingway. Danas mojito volimo ispijati i iz čaša za koktele, ali volimo njegov okus osjetiti i u raznim slasticama – recimo cheesecakeu.
Osvježavajuća torta od sira, s limetom, rumom i mentom zvuči kao idealna ljetna slastica, zar ne? U nastavku ti donosimo provjeren recept uz koji je i vi možete pripremiti.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Mojito cheesecake
Sastojci:
Za podlogu:
- 450 gr Digestive keksa
- 180 gr maslaca
- 3-4 žlice mlijeka
- 2 žlice svijetlo smeđeg šećera
Za kremu:
- 500 gr svježeg sira
- 500 gr mascarpone sira
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 dl slatkog vrhnja
- 15 listova želatine
- 3 limete
- šaka listova svježe mente
- 180 gr kristal šećera
- 1 dl vode
- 6 žlica bijelog Bacardi ruma
Za ukrašavanje:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1 šlag fix
- 1 vanilin šećer
- 1 limeta
- listići mente
Postupak pripreme:
- Kekse usitnite u multipraktiku ili u vrećici s valjkom za tijesto. Dodajte im otopljeni maslac, mlijeko, šećer te smjesu utisnite u kalup ili na pladanj na koji ste stavili obruč za torte. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
- U tavu stavite vodu, šećer te zagrijte vodu do vrenja miješajući dok se šećer ne otopi. Kuhajte još 2-3 minute te isključite štednjak. Naribajte koru limete, iscijedite njihov sok te listove mente i Bacardi dodajte u zašećerenu vodu. Promiješajte i pustite 10-15 min da se otpuste svi okusi.
- Mikserom izmiješajte sir i mascarpone, šećer u prahu, slatko vrhnje, te malo pomalo i dalje miksajući dodavajte procijeđeni sirup. Listiće želatine namočite te potom lagano zagrijavajte u tavi. U istopljenu želatinu dodajte 3 žlice kreme od sira te zatim sve skupa umiješajte u kremu.
- Kremu rasporedite preko keksa i na nekoliko sati, a najbolje preko noći, stavite u hladnjak. Zatim ju ukrasite tučenim vrhnjem koje ste istukli sa šlag fixom i vanilin šećerom, te ploškicama limete i listićima mente.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.