Ovih dana nam na Instagramu i na web portalima stalno iskaču preporuke za putovanja i city-breakove u Portugalu. Ta mediteranska zemlja privlači turiste različitog tipa – od avanturista željnih surfanja na velikim valovima, pa sve do onih željnih fado glazbe i uživanja u morskim plodovima. Mi znamo da ovog proljeća, nažalost, nećemo posjetiti Portugal, ali nije da ne bismo voljeli – pa ćemo si dio te zemlje donijeti u svoj dom putem tradicionalnog deserta Pasteis de nata.
Neodoljivi zalogajčići koje nije teško pripremiti
Ove košarice punjene kremom od jaja toliko su ukusne da ih mnogi smatraju slatkim simbolom Portugala, a povijest vuku iz 18. stoljeća kada su ih svećenici u Jeronimitskom samostanu u Lisabonu počeli pripremati po uzoru na razne dekadentne francuske slastice. Cijela priča je krenula tako da su bjelanjke koristiti za štirkanje odjeće, pa su imali neprestano veliku količinu žutanjaka – s kojima nisu znali što napraviti.
Tako su se dosjetili pripremiti kolač s njihovom kremom te su nastali Pasteis de nata, neodoljivi zalogajčići koje nije teško pripremiti.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pasteis de nata
Sastojci:
- 200 grama bijelog šećera
- 1 žlica brašna
- 150 ml punomasnog mlijeka
- 1 štapić cimeta
- 70 ml vode
- ¼ žlice ekstrakta vanilije
- 3 žumanjaka
- 1 pakiranje lisnatog tijesta (cca 300 grama)
Postupak pripreme:
- Zagrijte 150 ml mlijeka, a žumanjke odvojite od bjelanjaka. U zdjeli izmiješajte 50 ml toplog mlijeka s brašnom i ekstraktom vanilije. Kad dobijete ujednačenu smjesu ulijte je u preostalo zagrijano mlijeko.
- U posebnom loncu pomiješajte šećer, vodu i štapić cimeta te pustite da tekućina zavrije. Tada izvadite cimet iz lonca. Šećerni sirup polako pomiješajte s mlijekom te ulijte žumanjke. Pjenjačom sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoliku smjesu.
- Razvaljajte kupljeno lisnato tijesto na debljinu oko jednog centimetra. Izrežite krugove koji će stati u kalup za muffine. Ispunite kalupe nadjevom na bazi jaja do tri četvrtine.
- Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na maksimalnoj temperaturi od 275 Celzijevih stupnjeva, oko 9 do 10 minuta dok na površini tortice ne vidite crne rupe. Ohladite tortice prije konzumiranja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.