Vrijeme je divljih šparoga pa smo vam za danas pripremili jedan jednostavan recept za juhu od ovog zdravog povrća.
Proljeće nam donosi sezonu divljih šparoga, a za razliku od vrtnih, odnosno uzgojenih, divlje su izgledom tanje i okusom puno intenzivnije te zdravije. Redovito se svrstavaju u namirnice idealne za održavanje kilaže zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava. To nije jedina prednost ove gurmanske namirnice, šparoge dobro djeluju na normalan rad jetre, bubrega i pluća te pomažu u borbi protiv kroničnog bronhitisa, bubrežnog kamenca, anemije i dijabetesa. Poboljšate će vam krvnu sliku zbog bogatog izvora željeza te jačati kosti kalcijem, magnezijem i vitaminom K.
Kao da to nije dovoljno, izdanci ove biljke bogat su izvor bjelančevina i dijetalnih vlakana te imaju jak detoksikacijski učinak, a zahvaljujući folnoj kiselini izrazito su zdrave za razvoj fetusa pa se redovito preporučavaju trudnicama.
Iako recepata za pripremu šparoga ima puno, ovaj put odluka je pala na finu kremastu juhu koja će vas zasititi i okrijepiti.
Potrebno vam je:
- 10 dkg šparoga
- 2 češnja češnjaka
- 2 dcl vrhnja za kuhanje
- papar
- sol
Postupak: U lonac stavite kuhati očišćene i sitno narezane šparoge, dodajte usitnjeni češnjak te sol i papar. Kad su šparoge gotove, dio odvojite, a drugi dio usitnite štapnim mikserom. Vratite šparoge na vatru te dodajte vrhnje za kuhanje i kratko prokuhajte. I to je to!