Jedan od neosporno najpoznatijih proljetnih deserata je novozelandska Pavlova – torta od nježnih kora od bjelanjaka i kremastog punjenja te voća, a koju najčešće jedemo s jagodama ili malinama. No, verzija ove torte posvećene balerini Ani Pavlovnoj ima valjda koliko i zemalja svijeta, a danas vam predstavljamo jednu koju biste mogli odlično iskoristiti za vaš uskrsni, blagdanski stol.
Radi se o Pavlova torti s kremom od limuna, osvježavajućem spoju kiseline i klasične Pavlove slatkoće raspucalih kora od bjelanjaka. Ovom miksu teško je odoljeti, a divna žuta boja izgledat će efektno na svakom stolu te impresionirati vaše goste.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pavlova torta od limuna
Sastojci:
Sastojci za curd od limuna:
- 1 jaje
- 2 bjelanjaka
- 150 g šećera
- 1 žlica naribane korice limuna
- 160 ml soka od limuna
- 1 žlica maslaca
Sastojci za meringu:
- 4 bjelanjaka
- 1/4 žličice vinskog praška za pecivo (cream of tartar)
- prstohvat soli
- 120 g šećera u prahu
- 120 ml šlaga, po želji
- korica limuna za ukras, po želji
Postupak pripreme:
- Umutite cijelo jaje, dva bjelanjka, šećer, limunovu koricu i limunov sok u srednje velikoj tavi. Dodajte maslac i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući, sve dok se smjesa ne zgusne, oko 5 do 12 minuta. Smjesa ne smije proključati. Vruću smjesu prosijte kroz sitno sito u malu zdjelu. Ostavite da se ohladi, oko 4 sata.
- Pećnicu zagrijte na 120 stupnjeva. Veliki lim za pečenje obložite pergamentnim papirom. Nacrtajte krug olovkom u sredini papira kao vodič za veličinu Pavlove, a zatim okrenite papir tako da obrisi od olovke budu na donjoj strani.
- U velikoj posudi električnim mikserom na srednjoj brzini umutite 4 bjelanjka, vinski prašak za pecivo i sol dok se ne formiraju mekani vrhovi. Povećajte brzinu miksera na veliku i postepeno u smjesu utucite šećer u prahu. Nastavite tući dok ne dobijete čvrst snijeg.
- Žlicom ili gumenom lopaticom raširite meringu u krug koji ste nacrtali na pergamentu. Izravnajte ga u sredini, a rubove učinite malo višim, tako da u sredini postoji plitka udubina. Pecite u pećnici sat vremena.
- Smanjite temperaturu u pećnici na 90 stupnjeva i nastavite peći još sat vremena.
- Isključite pećnicu, ostavite vrata otvorena i ostavite da meringa sjedi u pećnici dok se ne ohladi, oko sat vremena. Kad se ohladi, izvana će puknuti na mjestima.
- Neposredno prije posluživanja pripremite šlag u maloj posudi. Dodajte u njega šećer u prahu i nastavite miješati dok ne dobijete glatku i mekanu smjesu.
- Za sastavljanje Pavlove upotrijebite veliku lopaticu ili kuharski nož za pažljivo odvajanje meringe kore od pergamenta. Središnju udubinu napunite curdom od limuna i zatim ukrasite sve šlagom. Po želji ukrasite dodatno koricom od limuna, svježim voćem ili listićima badema. Poslužite odmah.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.