Slatko okusno osvježenje: Proljetna Pavlova s limunom

Twist na klasičan recept kojem se uvijek iznova vraćamo.

Jedan od neosporno najpoznatijih proljetnih deserata je novozelandska Pavlova – torta od nježnih kora od bjelanjaka i kremastog punjenja te voća, a koju najčešće jedemo s jagodama ili malinama. No, verzija ove torte posvećene balerini Ani Pavlovnoj ima valjda koliko i zemalja svijeta, a danas vam predstavljamo jednu koju biste mogli odlično iskoristiti za vaš uskrsni, blagdanski stol.

Radi se o Pavlova torti s kremom od limuna, osvježavajućem spoju kiseline i klasične Pavlove slatkoće raspucalih kora od bjelanjaka. Ovom miksu teško je odoljeti, a divna žuta boja izgledat će efektno na svakom stolu te impresionirati vaše goste.

Pavlova torta od limuna

Sastojci:

Sastojci za curd od limuna:

  • 1 jaje
  • 2 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 1 žlica naribane korice limuna
  • 160 ml soka od limuna
  • 1 žlica maslaca

Sastojci za meringu:

  • 4 bjelanjaka
  • 1/4 žličice vinskog praška za pecivo (cream of tartar)
  • prstohvat soli
  • 120 g šećera u prahu
  • 120 ml šlaga, po želji
  • korica limuna za ukras, po želji

Postupak pripreme:

  • Umutite cijelo jaje, dva bjelanjka, šećer, limunovu koricu i limunov sok u srednje velikoj tavi. Dodajte maslac i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući, sve dok se smjesa ne zgusne, oko 5 do 12 minuta. Smjesa ne smije proključati. Vruću smjesu prosijte kroz sitno sito u malu zdjelu. Ostavite da se ohladi, oko 4 sata.
  • Pećnicu zagrijte na 120 stupnjeva. Veliki lim za pečenje obložite pergamentnim papirom. Nacrtajte krug olovkom u sredini papira kao vodič za veličinu Pavlove, a zatim okrenite papir tako da obrisi od olovke budu na donjoj strani.
  • U velikoj posudi električnim mikserom na srednjoj brzini umutite 4 bjelanjka, vinski prašak za pecivo i sol dok se ne formiraju mekani vrhovi. Povećajte brzinu miksera na veliku i postepeno u smjesu utucite šećer u prahu. Nastavite tući dok ne dobijete čvrst snijeg.
  • Žlicom ili gumenom lopaticom raširite meringu u krug koji ste nacrtali na pergamentu. Izravnajte ga u sredini, a rubove učinite malo višim, tako da u sredini postoji plitka udubina. Pecite u pećnici sat vremena.
  • Smanjite temperaturu u pećnici na 90 stupnjeva i nastavite peći još sat vremena.
  • Isključite pećnicu, ostavite vrata otvorena i ostavite da meringa sjedi u pećnici dok se ne ohladi, oko sat vremena. Kad se ohladi, izvana će puknuti na mjestima.
  • Neposredno prije posluživanja pripremite šlag u maloj posudi. Dodajte u njega šećer u prahu i nastavite miješati dok ne dobijete glatku i mekanu smjesu.
  • Za sastavljanje Pavlove upotrijebite veliku lopaticu ili kuharski nož za pažljivo odvajanje meringe kore od pergamenta. Središnju udubinu napunite curdom od limuna i zatim ukrasite sve šlagom. Po želji ukrasite dodatno koricom od limuna, svježim voćem ili listićima badema. Poslužite odmah.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli G A M Y U I (1 9 9 4) (@gam.yuiiii)

GastroReceptiSlatko okusno osvježenje: Proljetna Pavlova s limunom

Facebook

99,687FanovaLajkaj