Sočan i kremast kesten pire možete napraviti i sami, a evo i kako

Omiljeni jesenski desert, kesten pire, nije nimalo teško pripremiti, pa smo pronašli sjajan recept.

Kesteni su ukusni i hranjivi, bogati mineralima i vitaminima, a osim u kuhanoj i pečenoj verziji, volimo ih jesti u desertima. Mnogima omiljena jesenska slastica upravo je kesten pire – mekana i sočna krema nerijetko upotpunjena šlagom.

Osim što ga možete jesti samog, kesten pire se može iskorititi i za pripremu raznih drugih kolača, torti, ali i slanih jela. Stoga je dobro znati kako ga brzo napraviti, a da bude jednako ukusan kao i onaj iz vaše omiljene slastičarnice. Laganog, aromatičnog okusa i sočne teksture, nije ni čudo da je ova slastica mnogima sinonim ukusne jesenske hrane.

Ono što treba znati prije no što se odvažite na pripremu kesten pirea je to da je pri njegovoj pripremi najzahtjevniji dio zarezivanje i kasnije guljenje kestena. Ovaj dugotrajni postupak najbolje je podijeliti na više ruku, tj. osoba, pa će i priprema biti brža. Sigurni smo da će svi voljno prionuti pripremi, osobito kada se sjete kombinacije okusa čokolada, kestena i šlaga koja je karakteristična za ovaj recept.

Sastojci: 

  • 1 kg neočišćenih kestena (600 g očišćenih)
  • 200 ml vode
  • 70 grama šećera
  • 50 ml ruma
  • 15 ml arome vanilije
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • narezana čokolada

Postupak pripreme:

Kestene zarežite nožićem oko 1 mm dubine i stavljajte u posudu u kojoj će se kuhati. Nalijte hladne vode tek toliko da prekrije kestene, malo posolite vodu i stavite da se kuha u kipućoj vodi 15 do 20 minuta. Zatim procijedite vodu, a kestene izvadite iz kore kad se malo ohlade. Usipajte zatim vodu u posudu na štednjaku i dodajte joj šećer. Miješajte sve skupa dok se šećer ne rastopi, a zatim ulijte još i rum i aromu vanilije. Kada sve zakuha, kuhajte još 3 minute. U blender stavite očišćene kestene i sameljite ih te im zatim dodajte tekućine po potrebi da se dobije kremasta smjesa, ali pazite da ne postane prerijetka. Dobivenu kremu protisnite kroz pasirku i u obliku rezanaca poslužite u zdjelice ili čašice. Sve ukrasite šlagom i narezanom čokoladom te prije posluživanja dobro ohladite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Szűcs Rita (@msritaszucs)

GastroReceptiSočan i kremast kesten pire možete napraviti i sami, a evo i...

Počinje vladavina proljetnih mirisa iz L’Erbolaria

Dok hladni zimski mjeseci traže "utješne", toplije mirise s drvenim notama, proljeće nas mami s laganijim mirisima koji osvježavaju i osnažuju. Cvjetni mirisi su jedna...

Omiljeni likovi ‘Oni’ Tisje Kljaković Braić dobivaju svoju izložbu!

Jedna od naših najpoznatijih likovnih umjetnica, Tisja Kljaković Braić, ovog travnja otvara svoju izložbu u Etnografskom muzeju, a bit će kompletno posvećena njezinim karikaturama...

U Hrvatsku stigao najveći hollywoodski hit: dermatolozi i nutricionisti oduševljeni suplementom koji usporava starenje

Svjetski poznati brend spermidineLIFE® napokon je stigao u Hrvatsku, a na predstavljanju u Zagrebu uživali su ugledni hrvatski dermatolozi, nutricionisti i farmaceuti. Autofagija – usporite process biološkog...

U Hrvatsku stigao najveći hollywoodski hit: dermatolozi i nutricionisti oduševljeni suplementom koji usporava starenje

Svjetski poznati brend spermidineLIFE® napokon je stigao u Hrvatsku, a na predstavljanju u Zagrebu uživali su ugledni hrvatski dermatolozi, nutricionisti i farmaceuti. Autofagija – usporite process biološkog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram