Churrosi spadaju u omiljene slatkiše Španjolaca, uglavnom ih jedu za doručak uz šalicu kave, ali i tijekom dana uz umak od čokolade (vi slobodno iskušajte i druge opcije poput Nutelle ili džema od višanja i slično). Ovo meko, hrskavo i ukusno pecivo priprema se od jednostavnih sastojaka i zasigurno ga vrijedi isprobati. Recept vas čeka u nastavku:
Što vam je potrebno?
Tijesto
- 250 ml vode
- 100 g maslaca
- 1 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g brašna
- 2 prstohvata soli
- 3 jaja
- ulje za prženje
Umak
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 ml mlijeka
- 50 g šećera
- ekstrakt vanilije
Za posipanje
- kristal šećer
- cimet
Priprema
View this post on Instagram
U posudu stavite vodu, šećer, vanilin šećer, maslac i pustite da uzavre. Neka se kuha sve dok se maslac ne otopi. Potom maknite s vatre pa odjednom ubacite brašno koje ste pomiješali sa solju. Drvenom žlicom energično miješajte dok se tijesto ne krene odvajati od posude.
Sačekajte par minuta da se smjesa ohladi i konstantno miješajte da se ne uhvati korica na vrhu.
U toplo tijesto zatim trebate dodavati jedno po jedno jaje. Svako jaje dobro umiješajte i tek kad se potpuno upije u tijesto, nadodajte sljedeće. Na kraju bi tjesto trebalo biti gusto, glatko i svilenkasto. Pokrijte ga i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi.
Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom promjera jedan do dva centimetra pa ga istiskujte u duboko zagrijano ulje (ne pregrijano), prerežite ga nožem ili otkinite prstima. Početnicima će možda biti lakše da tijesto istiskuju na pobrašnjenu površinu pa onda u ulje. Nemojte pržiti više od tri do četiri trakice odjednom. Kada trakice postanu zlatno-smeđe boje gotove su, neće im trebati više od jedne minute. Izvadite ih na papirnati ručnik da se upije višak ulja i uvaljajte u smjesu šećera i cimeta.
Tradicionalno se jedu sa čokoladnim umakom; sve sastojke za umak stavite u posudu i sačekajte da se otope na laganoj vatri dok ne dobijete glatki i sjajan umak.