Spoj okusa ljeta i jeseni: Knedle s marelicama za svaki dan

Taman za početak rujna kada još ima ljetnog voća.

Rujan je stigao, a s njim se u naše misli polako uvlače i motivi jeseni – okusi bundeve, topli napitci, kišna jutra i ukusna hrana kojom su nas hranile naše bake. Među tim ‘starinskim’, tradicionalnim receptima neosporno se ističu knedle u raznim varijacijama. Kako se na tržnicama još uvijek mogu pronaći svježe voćke, poput marelica, šteta ih je ne sljubiti s knedlama i tako spojiti motive jeseni i ljeta u jedno! Recept vas čeka u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Doris 🍋 (@foodoris_)

Knedle s marelicama

Sastojci (za 16 knedli):

  • 800 g krumpira, skuhanog u ljusci
  • 200 g oštrog brašna
  • 1 jaje
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica maslaca
  • 16 marelica
  • krušne mrvice
  • maslac
  • šećer
  • cimet

Postupak pripreme: 

  • Krumpir operite i skuhajte u ljusci. Skuhani krumpir ocijedite i pustite da se tek malo ohladi, toliko da ga možete oguliti. Oguljene krumpire odmah zgnječite, dodajte im jaje i maslac, dobro promiješajte pa posolite i dodajte brašno. Umijesite kompaktno tijesto.
  • Ovako pripremljeno tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu, razvaljajte i izrežite na jednake kvadratiće. Na svaki stavite otkoštene marelice i oblikujte knedle. Knedle spuštajte u lonac s posoljenom kipućom vodom, lagano promiješajte i pustite da se kuhaju. Nakon nekih desetak minuta knedle će iskočiti na površinu, a tada ih kuhajte još 5-6 minuta.
  • Za to vrijeme na tavici, na malo masnoće popržite krušne mrvice. U manjoj posudici pomiješajte šećer s cimetom. Kuhane knedle procijedite, prelijte s malo otopljenog maslaca, uvaljajte ih u pržene prezle ili ih samo po vrhu pospite prezlama, kako vam je draže. Poslužite vruće knedle uz mješavinu šećera i cimeta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sladjana Sovilj (@sladje_od_sladje)

GastroReceptiSpoj okusa ljeta i jeseni: Knedle s marelicama za svaki dan

Facebook

99,687FanovaLajkaj