Neki smo dan šećući gradskom tržnicom naišli na prve ovosezonske jagode. Jasno je da to nisu one mirisne i jako slatke svibanjske bobice, ali moramo priznati kako nas je sam pogled na ovaj voćni vjesnik proljeća poprilično razveselio. Velike i rumene, odmah su nas privukle da ih kupimo, a kako nisu dovoljno slatke da bismo ih jeli same, odlučili smo pronaći lagani proljetni recept u koji se mogu savršeno uklopiti.
I tako smo pretražujući internet naišli na ideju o pripremi jagodastog moussea, kremice gotove za čas posla, a koja se topi u ustima. Kao i uvijek, detaljan recept čeka vas u nastavku.
View this post on Instagram
Mousse od jagode
Sastojci:
- 300 g svježih jagoda
- 2 žlice meda ili šećera u prahu
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- 2 bjelanjka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 list želatine (ili 1/2 žličice želatine u prahu)
- Sok od pola limuna
Postupak pripreme:
- Operite i očistite jagode, zatim ih izmiksajte u pire s medom (ili šećerom) i limunovim sokom.
- Ako koristite list želatine, namočite ga u hladnu vodu 5 minuta. Ako koristite želatinu u prahu, pomiješajte je s 1 žlicom hladne vode i ostavite 5 minuta. Zatim je lagano zagrijte (u lončiću ili mikrovalnoj) dok se ne rastopi, a onda umiješajte u pire od jagoda.
- Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Istucite slatko vrhnje u šlag, dodajte vaniliju. Prvo umiješajte bjelanjke u pire od jagoda, a zatim i tučeno vrhnje, koristeći špatulu i lagane pokrete.
- Rasporedite mousse u čaše i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata. Ukrasite svježim jagodama, mentom ili listićima badema. Uživajte u laganom i osvježavajućem desertu!
View this post on Instagram