U tren oka gotov tart od šparoga nam je omiljeno brzo jelo ovog proljeća

Šparoge su se vratile na tržnice, a mi tražimo što više načina da ih ubacimo u prehranu.

Zajedno s kalendarskim proljećem je na vrata pokucala i sezona šparoga – kraljice povrća. Zelene čvrste stapke šparoga tako trenutačno možete kupiti na tržnicama i u dućanima diljem Lijepe Naše, a ako ste spremni za malo avanture, svakako ih možete otići i sami brati u prirodu. Ono što trebate znati je da su one riznica vitamina i minerala, prirodni diuretik i iznimno niskokalorična namirnica savršena za laganu, proljetnu prehranu.

Osim juha i quicheva od šparoga, ove godine jest ćemo ih i u formi francuskih tarteva od lisnatog tijesta – brzog, a jako slasnog i zdravog obroka. Uz kombinaciju sireva, šparoge postaju zvijezda ovog jela gotovog u pola sata. Poslužite ga na svoj stol već ovog tjedna uz recept koji vam donosimo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Heartful Table (@heartfultable)

Tart od šparoga

Sastojci: 

  • 1 lisnato tijesto
  • 200 g svježeg kozjeg sira
  • 3 mlada luka
  • 3 žlice kiselog vrhnja ili jogurta
  • sol
  • papar
  • bosiljak
  • 80 g mix ribanih sireva gouda i mozzarella
  • 150 g vrhova šparoga
  • 100 g špeka sitno rezanog
  • maslinovo ulje
  • korica limuna
  • 1 jaje
  • žlica hladne vode

Postupak pripreme: 

  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lisnato tijesto izvadite iz pakiranja, razvaljajte i u uz rubove zarežite, kao okvir od slike. Prostor unutar okvira izbockajte vilicom i stavite peći 10 minuta. Kada se tijesto ispeklo ostavite ga da se malo ohladi.
  • Vilicom izradite kozji sir i vrhnje/jogurt. Začinite. Dodajte narezani mladi luk i naribani sir i promiješajte. Smjesa mora biti maziva, ako je pregusto dodajte još vrhnja/jogurta.
  • Šparoge posolite, dodajte koricu limuna i maslinovo ulje i promiješajte. Premažite smjesu sira preko lisnatog tijesta, malo još posipajte ribanim sirom pa posložite šparoge i špek. Jaju dodajte vodu i izradite vilicom. Premažite rubove tijesta. Pecite 15-ak minuta dok tart ne dobije lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sam Hu | Quick & Easy Recipes (@aheadofthyme)

GastroReceptiU tren oka gotov tart od šparoga nam je omiljeno brzo jelo...

Facebook

100,860FanovaLajkaj