Zajedno s kalendarskim proljećem je na vrata pokucala i sezona šparoga – kraljice povrća. Zelene čvrste stapke šparoga tako trenutačno možete kupiti na tržnicama i u dućanima diljem Lijepe Naše, a ako ste spremni za malo avanture, svakako ih možete otići i sami brati u prirodu. Ono što trebate znati je da su one riznica vitamina i minerala, prirodni diuretik i iznimno niskokalorična namirnica savršena za laganu, proljetnu prehranu.
Osim juha i quicheva od šparoga, ove godine jest ćemo ih i u formi francuskih tarteva od lisnatog tijesta – brzog, a jako slasnog i zdravog obroka. Uz kombinaciju sireva, šparoge postaju zvijezda ovog jela gotovog u pola sata. Poslužite ga na svoj stol već ovog tjedna uz recept koji vam donosimo.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tart od šparoga
Sastojci:
- 1 lisnato tijesto
- 200 g svježeg kozjeg sira
- 3 mlada luka
- 3 žlice kiselog vrhnja ili jogurta
- sol
- papar
- bosiljak
- 80 g mix ribanih sireva gouda i mozzarella
- 150 g vrhova šparoga
- 100 g špeka sitno rezanog
- maslinovo ulje
- korica limuna
- 1 jaje
- žlica hladne vode
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lisnato tijesto izvadite iz pakiranja, razvaljajte i u uz rubove zarežite, kao okvir od slike. Prostor unutar okvira izbockajte vilicom i stavite peći 10 minuta. Kada se tijesto ispeklo ostavite ga da se malo ohladi.
- Vilicom izradite kozji sir i vrhnje/jogurt. Začinite. Dodajte narezani mladi luk i naribani sir i promiješajte. Smjesa mora biti maziva, ako je pregusto dodajte još vrhnja/jogurta.
- Šparoge posolite, dodajte koricu limuna i maslinovo ulje i promiješajte. Premažite smjesu sira preko lisnatog tijesta, malo još posipajte ribanim sirom pa posložite šparoge i špek. Jaju dodajte vodu i izradite vilicom. Premažite rubove tijesta. Pecite 15-ak minuta dok tart ne dobije lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.