Nakon zimskih kremastih juha, jede nam se nešto laganije, svježije, a opet zdravo i na žlicu. Zbog toga smo se okrenuli klasiku talijanske kuhinje, minestrone juhi. Ova juha s obiljem povrća nekoć se smatrala sirotinjskim jelom, ali je danas apsolutni hit na jelovnicima diljem svijeta. Bogatog okusa, krepka, a opet lako probavljiva, odličan je izbor za svakodnevni ručak u proljetno doba.
Inače, ova se juha originalno po prvi puta spominje u povijesnim spisima još prije 2000 godina, a nekoć su je liječnici prepisivali za liječenje raznih tegoba. Sada kada je na tržnicama opet osvanulo obilje povrća svih vrsta, iskoristite ga i skuhajte si sami ovu juhicu koja će vam nahraniti i dušu i tijelo.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Minestrone juha
Sastojci:
- 50 g slanine/pancete narezane na sitno
- 1⁄2 glavice luka
- 2 mrkve
- 1 paprika
- 1 korijen peršina
- 2 tikvice
- 100 g korijena celera (oko pola glavice)
- 1 konzerva sjeckanih pelata
- 50 g sitne tjestenine
- 500 ml vode ili temeljca
- sol, papar, bosiljak
- nekoliko listova peršina
- žlica maslinovog ulja
- Tijesto ili riža po želji
Postupak pripreme:
- Operite i očistite sve povrće, nasjeckajte ga na manje kockice.
- Ispržite sitnije nasjeckanu slaninu dok ne postane hrskava, pa ju izvadite iz lonca. Dodajte žlicu maslinovog ulja i dinstajte luk dok ne postane mekan.
- Na luk dodajte sve nasjeckano povrće, dobro promiješajte, pa prelijte vodom ili temeljcem da sve pokrije. Nakon 15 minuta ubacite tjesteninu.
- Kuhajte još desetak minuta, pa vratite u lonac preprženu slaninu, dodajte sjeckane pelate (možete koristiti i koncentrat rajčice ili svježu rajčicu ljeti). Posolite, dodajte papar, bosiljak i začine koje volite.
- Kuhajte još pet minuta, pa provjerite nedostaje li što od začina. Poslužite toplo i po želji u svaki tanjur dodajte malo ribanog parmezana. Po želji, pri kuhanju u ovu juhu možete staviti i malo tijesta ili riže.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.