Zvijezda među čokoladnim desertima: Kremasta torta od lješnjaka koju morate probati

Okusna kombinacija koja nas baš uvijek obori s nogu.

Rijetko koju kombinaciju okusa volimo toliko kao što je slučaj s miksom čokolade i lješnjaka. Prženi lješnjaci daju prekrasnu aromatičnu notu slatkoj čokoladi, a uz to dodaju i malo hrskave teksture svakom desertu u kojem se nađu. Ako vam je dosadilo nakon nedjeljnog ručka peći palačinke i mazati ih Nutellom, mi imamo puno bolju opciju za ljubitelje ovih okusa – recept za kremastu tortu od čokolade i lješnjaka, a koja i izgledom i okusom osvaja na prvu. Idealna za vikend uživanje, ali i za svečane prilike poput rođendana, ova torta nikada vas neće iznevjeriti – pobrat će pohvale kome god da ju poslužite.

Kremasta čokoladna torta s lješnjacima

Sastojci:

Za biskvit (dva komada):

  • 2 jaja
  • 12 žlica šećera
  • 2 žlice kakaa
  • 12 žlica mlijeka
  • 12 žlica oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za preljev:

  • 1 litra mlijeka
  • 12 žlica šećera
  • 200 grama maslaca
  • 200 g čokolade s 52% kakaa
  • 200 g mljevenih lješnjaka

Za glazuru:

  • 500 grama vrhnja za kuhanje
  • 200 grama čokolade sa 70% kakaa

Postupak pripreme:

  • Jaja umutite sa šećerom dok ne postanu blijeda i pjenasta. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Na kraju dodajte mlijeko. Sve dobro izmiksajte i izlijte u protvan koji ste obložili papirom za pečenje. Pećnicu prethodno zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih i biskvit pecite oko 25 minuta. Kad je pečen, ostavite ga da se ohladi te ga prerežite na dva dijela. Od istih sastojaka pripremite još jedan biskvit i ponovite postupak rezanja. Trebate imati četiri tanka biskvita.
  • Dok se drugi biskvit peče, stavite mlijeko i šećer na srednju vatru. Kad mlijeko prokuha dodajte maslac, čokoladu i mljevene lješnjake. Kuhajte dok se maslac u potpunosti ne otopi i dok ne dobijete kremastu čokoladnu smjesu.
  • Protvan u kojem se pekli biskvite s vanjske strane obložite aluminijskom folijom. Započnite sa slaganjem torte. Na dno kalupa stavite jedan biskvit i obilno ga zalijte preljevom. Mora vam izgledati kao da ga ima previše. Postupak ponavljajte naizmjenično dok ne potrošite sav biskvit, odnosno preljev. Stavite u hladnjak na minimalno 45 minuta.
  • Za to vrijeme pripremite glazuru tako zagrijano vrhnje za kuhanje prelijete preko usitnjene čokolade. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Glazuru izlijte kao posljednji sloj torte. Stavite sve hladiti preko noći. Ukrasite tortu sljedeće jutro orašastim plodovima.

GastroReceptiZvijezda među čokoladnim desertima: Kremasta torta od lješnjaka koju morate probati

Volite vrhunski gin? Zanimat će vas ova limitirana Old Pilot’s edicija

Već itekako poznata i višestruko svjetski nagrađivana, hrvatska craft destilerija, poznata po svojoj izuzetnoj kvaliteti i bogatoj avijatičarskoj baštini, specijalizirana za proizvodnju vrhunskog gina...

Facebook

99,687FanovaLajkaj