I ove godine planirate kupiti božićnu zvijezdu? Evo par savjeta da što duže traje

Neka ove godine preživi duže od blagdana!

Vatreno crveni listovi biljke koju popularno zovemo božićna zvijezda iznimno su čest ukras interijera tijekom blagdana. Možemo ih kupiti u teglicama na svakoj tržnici, ali i supermarketu pa nije ni čudo da se radi o standardnom, tradicionalnom ukrasu za dom tijekom Božića. No, kako njezina popularnost naglo dođe u vrijeme Adventa, tako i prođe nakon Nove godine, a za to postoji i razlog – božićne zvijezde iznimno lako uvenu i postanu neupotrebljive. Zbog toga se svake godine na tisuće ovih biljaka nakon Božića baci u smeće, što je šteta. Mi vam baš zato u ovom članku otkrivamo sve što o ovoj biljci prekrasnih crvenih listova morate znati kako biste je uspjeli održati na životu mjesecima, ako ne i godinama.

Za početak, znate li kako je došlo do toga da božićna zvijezda uopće dobije svoje ime i postane toliko popularna? Prema meksičkoj legendi, siromašna djevojčica željela je na Badnjak donijeti u crkvu poklon u čast Djevice Marije. Kako nije imala poklon, otišla je u crkvu bez ičega. Putem joj se javio anđeo i rekao joj da ponese malo korova. Ona je to i učinila, a kad je korov stavila na oltar, on se pretvorio u predivan cvijet sa crvenim listovima. Otad božićna zvijezda predstavlja simbol Božića i njome se ukrašavaju domovi i crkve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Giedrė (@my_green_kingdom)

Pozicioniranje je ključno!

Porijeklom iz suptropskog dijela Meksika i središnje Amerike, božićna zvijezda prilagođena uzgoju u domu može narasti do 45 centimetara i stiže s crvenim, bijelim ili ružičastim listovima. Ova biljka voli toplinu i svjetlost s mjerom. Pozicioniranje božićne zvijezde uz izvor toplog zraka jednako će štetno utjecati na njezin vijek trajanja poput direktnog pozicioniranja uz izvor prirodne svjetlosti. Prema riječima mnogih, optimalna temperatura za božićnu zvijezdu trebala bi se kretati između 15 i maksimalnih 20 stupnjeva Celzijevih stupnjeva.

Zalijevanje

Osim brige o pozicioniranju na odgovarajuće mjesto u domu, božićna zvijezda iziskuje veću pažnju kad je riječ o zalijevanju. U odnosu na većinu sobnih biljaka, zahtijeva zalijevanje odozdo preko podloška jer ono klasično uzrokuje taloženje hranjivih tvari, što uglavnom rezultira truljenjem biljke. Prema preporuci stručnjaka, svaka tri dana podložak je potrebno napuniti vodom te nakon pola sata izliti višak koji biljka nije uspjela upiti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephanie dc (@stephysdc)

Orezivanje

U mjesecu ožujku božićna zvijezda najčešće ostaje bez listova, stoga je upravo to idealno vrijeme za orezivanje na 10 do 15 centimetara visine iznad mjesta grananja, a time ćete omogućiti cvatnju sljedeće godine jer se cvijet formira na jednogodišnjim granama. Kad se prelomi dio stabljike, uočit ćete sok koji izgleda kao mlijeko. S obzirom na to da je riječ o otrovnom produktu biljke koji može iritirati kožu, orezivanje ili kidanje listova obavljajte uz rukavice, a prilikom direktnog kontakta soka s kožom, ruke isperite hladnom vodom.

Vlažnost zraka

Potrebna je velika vlažnost zraka, stoga božićnu zvijezdu valja prskati svaki dan, pazeći pritom da se prska samo zeleni dio biljke, a da bi procvala, trebat će joj najmanje 12 do 14 sati tame svake večeri. Zanimljivo je da se sve do 1950. ova biljka nije mogla držati u kući – čim bi došla na suhi zrak, svi bi listovi popadali. Godine 1950., Paul Ecke iz Kalifornije razvio je vrstu koja može podnijeti sobne uvjete i niže temperature. Imao je godinama monopol, jer nije otkrio tajnu, dok jedan sveučilišni profesor 1990-ih nije otkrio fenomen i objavio ga svima. Zahvaljujući njemu, i mi možemo uživati u ljepoti ove omiljene blagdanske biljke nježne naravi.

Jolie domInterijeriI ove godine planirate kupiti božićnu zvijezdu? Evo par savjeta da što...

Mango outlet ima odličnu ponudu koja vrijedi samo danas!

Vjerujemo da ste već ulovili omiljene komade na sniženjima koja traju već mjesec dana, ali danas svakako bacite oko na Mango outlet jer imaju...

Crno-bijeli svijet prekiven točkicama: Pronašli smo 10 genijalnih polka dot komada

Uz prugice, definitivno najpopularniji i najdugovječniji uzorak svijeta su slatke točkice. Takozvani polka dot uzorak desetljećima je ključ romantičarskog looka, a iako ga se...

Facebook

85,763FanovaLajkaj

instagram