Idete na godišnji odmor i ne znate kako svoje biljke održati na životu? Sastavili smo mali vodič

Nemojte dozvoliti da vaša zelena kućna oaza uvene dok ste na odmoru.

Kako bi mirna srca i čiste savjesti mogli uživati na svom godišnjem odmoru, znajući da su vaši zeleni ljubimci dobro zbrinuti, donosimo vam nekoliko savjeta, ali  i dobro poznatih i provjerenih metoda samozalijevanja biljaka.  Ove korisne savjete  možete uvijek primjenjivati, kada ste na bilo kakvom putovanju ili više dana odsutni, a vjerujemo kako će vam dobro doći. Nemojte stoga dozvoliti da vam ove godine bilje pati samo zato što vas par tjedana neće biti kod kuće – osigurajte mu brigu i optimalne uvjete rasta na vrijeme, a ono će vas nagraditi s predivnim, zdravim izgledom čak i kada se vratite nakon par tjedana nebrige.

Prije svega, bitno je napomenuti da razlikujemo sobno od balkonskog bilja, pri čemu je sobno izdržljivije, dok i balkonsko možete dodatno zaštiti spuštanjem tende ili stvaranjem zaklona od direktnog pržećeg sunca, pri tome pazeći da biljka ipak dobiva dostatnu količinu svjetlosti. Koje metode samozalijevanja biljaka ćete primijeniti ovisi o vrstama samih biljaka, ali i o tome radi li se o samo par teglica ili čitavoj vojsci zelenih ljubimaca.

Začinsko bilje i sukulenti

Ako imate biljke s debelim listovima kao što su agava, kaktus ili aloa, ne morate ih zalijevati i do tri tjedna. Općenito biljke s mesnatim listovima su otporne te se rijeđe zalijevaju jer u svojim mesnatim listovima pohranjuju vodu i hranjive tvari pa tako preživljavaju dulja sušna razdoblja. Također biljke koje gube malo vode su i one mediteranskog porijekla kao što je lavanda, ružmarin, kadulja, smilje.

Začinsko bilje kao kadulja, ružmarin, origano, mažuran podnijet će dulja sunčana razdoblja, dok metvicu i vlasac treba staviti u sjenu. Osjetljive biljke poput orhideja ili bonsaija je ipak bolje povjeriti nekome na brigu jer zahtijevaju više pažnje i skrbi nego što im to može omogućiti samozalijevanje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli PLANTS & WATERCOLOR (@intotheplants)

Bitne su i pripreme prije odlaska na put

Dobro je biljke prije odlaska na put pregledati, odstraniti uvenule listove, nahraniti gnojivom i naravno obilno zaliti. Te ostaviti u prostoriji u koju dopire barem 8 sati svjetlosti dnevno. Tanjure ispod teglica ispunite oblutcima i naspite vodu u podloške koji će na taj način vlažiti zrak oko biljke.

Samozalijevanje za vrijeme odsutnosti

Možete primijeniti nekoliko metoda samozalijevanja biljaka – uz pomoć plastične boce ili uz pomoć gaze i kante s vodom. Postoje i druge metode, ali ove dvije su najjednostavnije i ne zahtijevaju puno priprema.

Dakle, plastičnu ili staklenu bocu dobro operite vodom. Na čepu možete iglom izbušiti nekoliko sitnijih rupica. Naspite vodu u flašu i dobro začepite. Okrenite bocu čepom dole i uronite je u zemlju u teglu s biljkom. Tako će voda kapati i zalijevati biljku dok ste odsutni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mae Zarate-Berish (@avelina_studios)

Drugi način je koristan ako imate više tegli biljaka. Kantu napunite vodom i postavite je na povišeno mjesto kao što je stolica. Oko stolice postavite tegle sa cvijećem. U kantu uronite komade debele špage ili trake od gaze, a drugi kraj položite na zemlju u tegli. Za svaku teglu koristite poseban komad vrpce, špage ili tkanine. Na ovaj će način vaše cvijeće dobivati potrebnu vlagu dugo vremena. Bitno je da je posuda s vodom koja se nalazi između tegla sa cvijećem na povišenoj razini iznad tegli, zbog protoka vode po trakama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli PLANTS & WATERCOLOR (@intotheplants)

Nakon povratka

Odstranite uvenule grančice i listove te zalijte ako je potpuno suho, sačekajte da se zemlja osuši i opet zalijte. Prihranite ih odgovarajućim gnojivom. Ako su pak biljke previše zalivene, i to je moguće, te krenule venuti, postoji rješenje i za to. Tada samo pažljivo izvadite biljke iz posude s cijelom zemljom. Potom zemlju obložite papirnatim ubrusima koji će popiti vodu, odnosno izvući je van. Možete to ponoviti s novim ubrusima više puta dokle god se težina zemlje s biljkom barem ne prepolovi. Vratite biljku sa zemljom u posudu i naravno pričekajte nekoliko dana ili po potrebi s novim zalijevanjem.

Jolie domInterijeriIdete na godišnji odmor i ne znate kako svoje biljke održati na...

Ovacije za ‘Tvorničke postavke’ Ksenije Marinković na početku nove kazališne sezone

Riječ je o predstavi 'Tvorničke postavke', redateljskom kazališnom prvijencu Ksenije Marinković, jedne od naših najboljih kazališnih i filmskih glumica. Ako je suditi po reakcijama publike...

CineStarov Cinema Book Club otvara novu sezonu s filmom ‘Dobra kuća’ u Kaptol Boutique Cinema

Početkom ove godine CineStar je pokrenuo novi koncept za sve ljubitelje sedme umjetnosti i literature jer ima fantastičnih filmova za koje znate da su snimljeni prema...

Ovacije za ‘Tvorničke postavke’ Ksenije Marinković na početku nove kazališne sezone

Riječ je o predstavi 'Tvorničke postavke', redateljskom kazališnom prvijencu Ksenije Marinković, jedne od naših najboljih kazališnih i filmskih glumica. Ako je suditi po reakcijama publike...

Facebook

88,138FanovaLajkaj

instagram