Kako biljkama osigurati više vlage tijekom zimskih mjeseci?

Nekoliko savjeta koji će biljkama pomoći da prežive do proljetnih mjeseci...

Baš kao što je tijekom zimskih mjeseci potrebno paziti na kožu i omogućiti joj više hidratacije, tako je potrebno i biljkama osigurati više vlage. Grijanje koje isušuje zrak, smanjena količina svjetla, promjenjive temperature, samo su neki od izazova s kojima se biljke susreću kako bi preživjele zimu.

Osim što ćete pripaziti na to da temperatura u vašem životnom prostoru bude ujednačena (većini biljki odgovara dnevna temperatura od 18 do 23 ºC i neće im smetati lagani pad temperature noću) te ćete svoje biljke udaljiti od radijatora i prozora jer rijetko koja voli ekstremne promjene temperature, postoji još nekoliko sitnica koje možete učiniti za svoje biljke i neophodnu vlagu koja im je potrebna da prežive do proljetnih mjeseci.

Što možete napraviti za svoje biljke?

Ne slijedite isti raspored zalijevanja koji ste imali tijekom ljeta i proljeća

Najčešća greška koja se javlja u vezi sa brigom o biljkama je ona o pretjeranom zalijevanju, a to pogotovo vrijedi tijekom zimskih dana. Iako može na prvu zvučati kontraproduktivno jer je zimski zrak suh, biljke tijekom zime sporije rastu i u fazi su mirovanja, a ako nastavite s istom količinom vode koju ste koristili tijekom ljeta ili proljeća – gotovo pa ćete ih sigurno poplaviti.

Jeste li znali da biljke možete grupirati za veću količinu vlage?

Sve biljke možete staviti na jedno mjesto jer prirodno oslobađaju vodu kroz svoje lišće pa na taj način možete iskoristiti vlagu. I ovdje pripazite jer postoje biljke koje ne vole promjenu pozicije i micanje im može naštetiti, a svakako računajte na to da ovu metodu obožavaju tropske biljke.

Napravite pladanj sa šljunkom na koji ćete postaviti biljke

Još jedan trik koji lako možete napraviti kako bi vaše biljke sretnije preživjele zimu. Napravite pladanj na koji ćete posložiti šljunak te ga napunite vodom toliko da razina vode ne prelazi šljunak. Položite biljku (ili biljke) na pladanj i pripazite da ne plivaju u vodi.

Ovlaživač zraka je dobra ideja

Zimi vlažnost zraka u grijanim prostorima može pasti na 10-20% dok je biljkama potrebna razina od 50%. Tom problemu možete doskočiti kupovinom ovlaživača zraka koji ćete smjestiti u blizini biljki. Također, bilo bi dobro da vaše biljke borave u kuhinji ili kupaonici jer su to mjesta koja imaju najviše vlage u zraku. Plus, ako možete, robu sušite u blizini biljki!

Sprej s izmaglicom

Pripazite na to da svako toliko listove prebrišete vlažnom spužvom ili krpom, a možete i dodatno navlažiti listove s korištenjem bočice koja ima raspršivač – pripazite da koristite destiliranu vodu.

 

Jolie dom Interijeri Kako biljkama osigurati više vlage tijekom zimskih mjeseci?

Uterque ima nekoliko fantastičnih noviteta!

Uterque, Zarin sestrinski brend, svakom novom kolekcijom sve nas više oduševljava. Nešto skuplji od ostalih Inditex brendova, uvijek donosi pomno osmišljenje kreacije koje oduševljavaju...

Sezonsko sniženje u Baby Centeru donosi odlične komade za najmlađe!

Za svoj novac uvijek želimo dobiti više! Zato su sezonska sniženja idealna prilika za “ugrabiti” najbolje komade najpovoljnije. Za mnoge roditelje, posebice one s...

Zašto kultni Seks i grad nema smisla bez Samanthe Jones?

Andreu pratite na službenoj stranici, Facebooku i Instagramu te čitajte njezine tjedne kolumne na Jolie.hr-u. Jedna od mojih najvećih mana je kritičnost prema ljudima i stvarima koje volim. Iako to...

Facebook

84,815ObožavateljiLajkaj

instagram