Mirisne jorgovane možete uzgojiti i u tegli na balkonu – evo i kako

Jorgovani su vrlo otporna biljka te ne traže puno komplicirane brige.

Jorgovani su simbol proljeća, a njihov opojan miris svake nas godine iznova oduševi. Obično ih viđamo u vrtovima kuća, no jeste li znali da ih možete uzgojiti i u tegli te držati na balkonu ili na terasi? Kako nemaju svi vrt, odlučili smo istražiti sadnju i uzgoj jorgovana na manjoj zemljanoj podlozi te smo sastavili vodič za njihovu sadnju – kako biste i sami mogli biti ponosni vlasnici ovog divnog drvca s predivnim cvijetom.

Sadnja i uzgoj jorgovana u tegli

Dakle, za početak, je važno reći kako su jorgovani iznimno otporne biljke koje mogu preživjeti teške uvjete zime i suše. Uz to, odgovara im mali prostor za rast, odnosno ne traže puno zemlje, a najbolje ih je držati na sunčanom ili polusjenovitom mjestu. Dakle, veća terakota posuda bit će vam dovoljna, kao i sunčano mjesto na balkonu na kojem ćete držati svoju sadnicu.

Jorgovanima odgovara malo prostora, na sunčanom ili polusjenovitom mjestu. Potaknuti cvjetanje možete tako da u proljeće zemlju prihranite gnojivom koje je bogato fosforom, a važno je napomenuti kako se ‘šišanje’, odnosno podrezivanje jorgovana godišnje održava nakon cvjetanja jer samo nepodrezani jorgovani daju mirisan cvijet ružičaste, bijele ili ljubičaste boje.

Poslije cvjetanja treba uklanjati ocvale listove, kao i odrezati suhe grane. Najbolje je jorgovane saditi u periodu od svibnja do rujna, a posadit ćete ih jednostavno – stavite sadnicu u teglu s mješavinom pijeska i zemlje, učvrstite ju i stavite na toplo mjesto kako bi biljka pustila korijenje. Sadnice se zalijevaju mlakom vodom te traže dosta svjetlosti, a stručnjaci kažu da im je dobro i provjetriti prostor u kojem se nalaze.

Patuljasta sorta jorgovana divno će izgledati na balkonu ili na vašoj terasi, a ono na što morate prilikom sadnje paziti je to da tlo nije kiselo, jer jorgovani ne podnose kiselu zemlju. Zalijevanje se preporučuje svaki put kada se zemlja osuši na 1 cm ispod površine – to u prosjeku znači zalijevanje jednom ili dva put tjedno. Također, vaš jorgovan će vam dati do znanja da je dehidriran kada mu se listovi krenu sušiti ili se savijati prema dolje.

Ako sve radite prema uputama, neće proći jako dugo dok vaš balkon neće krasiti divni, nježni cvjetovi jorgovana – a tko to ne bi poželio?

Jolie domInterijeriMirisne jorgovane možete uzgojiti i u tegli na balkonu – evo i...

Facebook

99,687FanovaLajkaj