Stigli su nam prvi jorgovani. Evo što trebate znati o ovom raskošnom mirisnom cvijetu

Moramo reći da smo im se jako poveselili.

Cvjetanje jorgovana znak je da smo zašli već duboko u proljeće te da nam se uskoro bliži svibanj – mjesec kada cvatu najljepši jorgovani. Kao što znamo, jorgovani su prepoznatljivi vjesnici proljeća i proljetni cvijet najopojnijeg mirisa, a ovih dana plijene pozornost u dvorištima, cvjećarnicama i na tržnici. Cvjetovi su mu obično ljubičasti, ali postoje i bijeli, svijetlo žuti i ružičasti primjerci, čak i u boji tamnog burgundca. Neke od tih boja prati i posebna simbolika pa tako ružičasti jorgovan govori o prvoj ljubavi, a bijeli upućuje na nevinost, zbog čega se često daruje u buketima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Carla Coulson (@carlacoulson)

Cvatu tri tjedna u godini – iskoristite priliku!

Prekrasni jorgovani cvatu tek oko tri tjedna u godini pa je sada pravo vrijeme da ih unesete u svoj interijer i prostorije svog doma obavijete njihovom slatkim, zanosnim mirisom. Jorgovani su iznimno nježni te lako venu, a životni vijek u vazi im možete produžiti ako im svaki dan mijenjate hladnu vodu te ih podrezujete.

Inače, jorgovani rastu u grmovima ili kao malo drveće, a mogu biti visoki od 2 do 10 metara sa stablima promjera 20-30 cm. U Europu su stigli iz Male Azije u 16. stoljeću, a danas postoji gotovo 1000 različitih kultivara s obzirom na to da je biljka visoke hortikulturne vrijednosti. Razdoblja cvjetanja kreću se od srednjeg proljeća do ranog ljeta, zavisno od vrsta. Popularnost jorgovana traje već stoljećima. Riječ je o biljci koja u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva pa je vrlo popularna u homeopatiji. Liječi krv, jetra, probavu, ali i psihičke tegobe.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli WonderlandFlowers (@wonderlandflowers.la)

Ako ne možete uživati u njegovom mirisu i malim cvjetićima u vlastitom vrtu, uvijek možete kupiti buket jorgovana i smjestiti ga u vazu te uživati u njemu u svom domu. Osim toga, idealan je za izradu vjenčića i cvjetnih dekoracija zbog čega postaje sve popularniji u izradi svadbenih buketića.

Zanimljivo je kako ljubičasti jorgovan simbolizira snažnu, trajnu ljubav, a po njemu je dobila ime i poznata domaća pjesma ‘Ulica jorgovana’ Darka Domijana. U svijetu popularnost jorgovana dokazuju brojni festivali posvećeni ovom cvijeću, a najviše ih je u SAD-u.

Jorgovani su prekrasni zahvaljujući svojim nježnim, romantičnim bojama, kao i mirisu koji mnoge vraća u djetinjstvo, kada su u gradskim dvorištima mnogo češće rasla stabla ove opojne biljke. Kako bismo vas inspirirali da idete odrezati par grana i sami napravite buket, ili ga jednostavno kupite, donosimo vam Instagram dokaze koliko je ovo cvijeće lijepo za gledati, ali i za mirisati.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tamra Lea (@mylavenderroselife)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Emma (@nevernotplanting)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Наташа Плотникова (@sng.21)

Jolie domInterijeriStigli su nam prvi jorgovani. Evo što trebate znati o ovom raskošnom...

Facebook

99,687FanovaLajkaj