Ova će posebna sobna biljka unijeti dašak jesenskog šarenila u bilo koju prostoriju

Šareni kroton je rijetka sobna biljka prekrasnih, šarenih listova u svim bojama jesenjeg kolorita.

0
1029
@9mytj.plants

Uvijek smo u potrazi za novim prekrasnim primjercima biljaka kojima bismo mogli obogatiti svoju kućnu vrtnu oazu. U tom smislu su nam oduvijek najdraži sukulenti, jer osim što su otporni, ne zauzimaju ni puno mjesta u stanu. No, ponekad poželimo u svoj interijer uključiti neku malo veličanstveniju biljku – poput ove koju vam danas predstavljamo. Šareni kroton iliti Codiaeum variegatum prekrasna je šarena sobna biljka koja porijeklo vuče iz Australije, Malezije i Indonezije no danas ju možemo pronaći diljem svijeta.  Iako je kroton jedna od najraširenijih sobnih biljaka relativno rijetko se uzgaja. Uzgojeno je mnogo verzija biljke i svi imaju izrazito žute rebraste šare koje su međusobno spojene jarkim bojama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 俞建忠 (@jianzhong.yu)

Upravo su jarke, tople boje ove biljke ono što nas je oduševilo. S obzirom da dolazi jesen, a s njom i sve nijanse crvene, narančaste i žute, zašto ne biste i u svoj dom unijeli dašak te atmosfere uz pomoć velike lončanice šarenog krotona? Uzgoj biljke nije kompliciran, a nagradit će vas prekrasnim izgledom tijekom cijele godine.

Ključ uspjeha uzgoja krotona je u održavanju podjednake temperature u svako doba godine. Kroton je jedna od rijetkih sobnih biljaka kojoj je potreban svijetli položaj. Na odraslim biljkama ljeti se razvije nježan, neupadljiv klas sitnih cvjetića. U dobrim uvjetima biljka će rasti godinama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli PlantsLoverofIndia (@plantloversindia)

Najvažnije je osigurati biljci dovoljno svjetla, što ima više svjetla to je ljepša boja listova. Može stajati na suncu, ali ne cijeli dan. Kada stoji na suncu ne smije se orošavati kako se ne bi pojavile opekline. Temperatura se ne smije mijenjati, jer tada dolazi do propadanja biljke. Ljeti se zalijeva umjereno, jednom ili dva puta tjedno, zimi jednom tjedno.

Bitno je napomenuti da se ne smije dozvoliti da dođe do kompletnog isušivanja zemlje u loncu, ali jednako tako ne smije doći ni do toga da biljka stoji pretopljena. Najbolje je presaditi kroton u travnju ili svibnju, kada je korijenje zbijeno, a novi listovi još mali. Ako želite ovu biljku razmnožiti, to ćete najlakše učiniti s reznicama s vrhova listova stabiljke u proljeće. Reznice se ukorjenjuju pri temperaturi od 24° C i velikoj zračnoj vlazi. Ljeti se preporučuje svakih 145 dana prihranjivati kroton tekućim gnojivom za lisnate biljke.

U nastavku se uvjerite u ljepotu ove biljke i inspirirajte se za posjet specijaliziranom vrtnom centru gdje možete kupiti jednu ovakvu lončanicu punu boja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Flora Mattos 🌿 (@flora_mattos012)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 9mytj (@9mytj.plants)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli rsa_lawns&landscapes (@rsa_landscapes)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sathya Srinivasan (@hortus_indicus)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mom’s garden (@moms_garden.ts)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime