Stiglo je doba prvih proljetnih tulipana. Znate li što njihove boje simboliziraju?

Najljepši rani vjesnici proljeća.

Proljeće se približava iz dana u dan, a na tržnicama i u trgovinama diljem Hrvatske pojavili su se prvi cvjetni vjesnici proljeća – predivni tulipani. Nakon duge i mračne zime jedva smo dočekali ponovno uživanje u pogledu na zelenilo prirode i rascvjetano cvijeće, a tulipani su uvijek ti koji nas prvi uvedu u topliji dio godine.

Inače, danas tulipane najviše vežemo uz Nizozemsku, no prije nego što su krasili polja te nizinske zemlje, tulipani su bili najpopularniji u Turskoj. Tamo su bili vrlo skupi te su krasili dvorove samo najbogatijih. Kako su postali sve više dostupni javnosti, njihova cijena je značajno pala – ali divljenje koje za njih osjećamo nije se promijenilo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Traveling is my Destiny (@travelingismydestiny)

Tulipani kakve volimo danas nastali su u 16. stoljeću. Žarke boje koje ih krase posljedica su virusne infekcije koja je tada zahvatila mnoga polja tulipana, a kada su ljudi shvatili koliko divno takvi izgledaju počeli su ih tako i uzgajati.

No, prije no što krenete svoj dom puniti vazama tulipana, informirajte se što koja boja tulipana simbolizira.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ronaldzzzz (@roonz.nl)


Crvena

Crveni tulipani baš kao i ruže simboliziraju ljubav i romantiku. Crvena boja je boja strasti, ljubavi i žudnje pa je tako buket crvenih tulipana savršen proljetni simbol ljubavi. Za dodatni poticaj u romantičnom aspektu života, crvene tulipane stavite u spavaću sobu.

Narančasta

Želite pokazati kolegi na poslu ili prijateljici da vam je stalo do njih? Savršen izbor su narančasti tulipani. Narančasta boja je simbol suosjećanja, razumijevanja i naklonosti. Ako pak narančastim tulipanima želite ukrasiti dom, najbolje je da ih stavite u prostoriju koja služi za druženje s prijateljima, poput dnevne sobe.

Žuta

Žuta boja je boja sunca i ljeta, a što nam donosi više sreće i veselja od toplih dana? Upravo to simboliziraju žuti tulipani. U viktorijansko doba dobiti buket žutih tulipana značilo je primiti kompliment da imamo prekrasan i veseo osmijeh, a ta se tradicija ponegdje zadržala i danas. Ako želite razveseliti dan, sebi ili bližnjem, odlučite se za žute tulipane.

Ljubičasta

Ljubičasta boja je u povijesti bila vezana uz najbogatiji sloj društva jer je ljubičasti pigment bio izuzetno skup. Isto je bilo i s ljubičastim tulipanima, a danas su oni dostupni svima i ne razlikuju se u cijeni od ostalih. Ljubičasti tulipani odličan su poklon za posebne prilike, ali i kao dekoracija za neku važnu večeru ili slavlje.

Bijela

Napravili ste neku pogrešku i želite se ispričati cvijećem? Bijeli tulipani savršen su način da to učinite. Bijela boja cvijeća općenito, ali posebno tulipana, simbolizira čistoću, njegu i vjernost. Ako želite prostoriji dati mirnu energiju koja će vas opustiti i dati vam priliku da se odmaknete od svakodnevnih problema, ukrasite ju bijelim tulipanima. Također su odlični kao dodatak prostoriji u kojoj radite jogu ili meditirate.

Ružičasta

Ružičasti tulipani su u mnogim kulturama simbol sreće u kontekstu uspjeha. Poklanjamo ih u prilikama kao što su matura, promocija na poslu ili slično. U domu ih je najbolje držati na radnom stolu kako bi potaknuli produktivnost i uspjeh.

Jolie domInterijeriStiglo je doba prvih proljetnih tulipana. Znate li što njihove boje simboliziraju?

Vladavina proljetnih mirisa iz L’Erbolaria može početi!

Dok hladni zimski mjeseci traže "utješne", toplije mirise s drvenim notama, proljeće nas mami s laganijim mirisima koji osvježavaju i osnažuju. Cvjetni mirisi su jedna...

Robert Čolina poziva na večer evergreena u klub Kontesa 19. travnja

Ljubitelj evergreena i swinga, Robert Čolina, u pripremi je proljetnog koncerta pred zagrebačkom publikom, koji će se održati u srijedu, 19. travnja, u Klubu kazališta Komedija...

Europa Donna Hrvatska obilježila 27. Dan narcisa

Cvijet narcisa postao je zaštitni znak borbe protiv raka dojke jer simbolizira nadu i buđenje novog života, a obilježavanjem Dana narcisa šalje se poruka...

Brojni poznati roditelji sa svojim mališanima proveli vikend u CineStaru

Najljepše provedeno vrijeme s obitelji je ono u kojemu se veliki i maleni članovi uz dobru zabavu i pregršt smijeha opuštaju u omiljenim aktivnostima,...

Facebook

90,374FanovaLajkaj

instagram