Napokon! Španjolska bi uskoro trebala postati prva zemlja EU-a koja nudi menstrualni dopust

Vijesti ovog tipa uvijek nas razvesele.

U Hrvatskoj se ovih dana neprestano priča i debatira o slučaju Mirele Čavajde, trudnice koja je u 6. mjesecu trudnoće saznala da joj dijete ima ogroman tumor na mozgu. I dok joj naša država nije omogućila siguran prekid trudnoće koji bi joj olakšao ionako stravičnu situaciju te dok se u našem društvu još uvijek ne raspravlja dovoljno o problematici ženskog reproduktivnog zdravlja i prava, neke druge europske države oduševljavaju nas svojim politikama.

Naime, u mnogim se društvima još uvijek negira problem menstrualnog siromaštva, odnosno pojave u kojoj žene nemaju financijska sredstva osigurati si dostojanstveno menstruiranje, uz pomoć higijenskih potrepština, što je posebno velik problem. Prošle se godine o tome dosta raspravljalo i u Hrvatskoj, no osim toga što je par gradova srednjoškolkama omogućilo besplatne uloške i tampone – nismo daleko stigli. S druge pak strane, Španjolska bi uskoro mogla postati prva EU zemlja u kojoj će žene imati pravo na menstrualni dopust u trajanju od nekoliko dana svakoga mjeseca!

Prođe li taj zakon u španjolskom parlamentu, ta bi zemlja mogla postati prvom zemlja svijeta koja uvodi zakonsku mogućnost menstrualnog dopusta. Taj bi dopust bio u trajanju od tri do, u iznimnim slučajevima, pet radnih dana.

“Kad postoji problem koji se ne može riješiti medicinski, mislimo da je suosjećajno ponuditi privremeni dopust”, izjavila je španjolska državna tajnica Ángela Rodríguez. Uz to, u Španjolskoj se ulošci i tamponi više neće oporezivati, a bit će i besplatno osigurani za sve žene koje nemaju novca kupiti ih same. Slične zakone već imaju brojne azijske zemlje poput Japana, Južne Koreje i Tajvana, a drago nam je da se tračak nade sada nazire i u Europi!

LifestyleFood for thoughtNapokon! Španjolska bi uskoro trebala postati prva zemlja EU-a koja nudi menstrualni...

Facebook

88,138FanovaLajkaj

instagram