Predstava koja može promijeniti život

Nakon što je nedavno prekinula sedmogodišnju medijsku šutnju, umjetnica Nera Stipičević predstavila je novo umjetničko ime FreeDA Nera Immortelle koje označava prekretnicu u karijeri i pod kojim je pokrenula dva hvalevrijedna projekta.

Nakon što je 21. siječnja 2022. na svim svjetskim online podcast platformama poput Spotifyja, Amazona, Buzzsprouta, Applea, Googlea i drugih predstavila podcast “La Fleur de la Solitude” (više ovdje), umjetnica FreeDA Nere Immortelle 16. i 17. veljače u 20 sati u Klubu Kontesa izvodi svoje autorsko djelo, koncertnu predstavu „Cvit samoće“. Koncertna predstava nastala u koprodukciji Kazališta Komedija, Umjetničke organizacije SOBA2 i Umjetničke organizacije Teatrumm svoju premijeru doživjela je u prosincu prošle godine gdje je izazvala ovacije!

A što bi bila koncertna predstava?  U ovom slučaju, autorski glazbeni narativ popraćen poezijom autorice F.N.I..

Gdje se nazire početak, a gdje kraj pjesme ili poezije? Koja je razlika između uglazbljene i  izgovorene poezije ili otpjevane pjesme? To je pitanje koje si postavljaju umjetnice u istraživanju koda ove predstave.

Glavno polazište je audio doživljaj u kazalištu. Zaboravili smo slušati, sve više gledamo, a i to što vidimo toliko je brzo da rijetko možemo opisati što smo vidjeli, a kamoli čuli. Stoga ova predstava u osnovnoj ideji želi pružit odmor od svih teških pitanja koje si svakodnevno postavljamo o poslu, odnosima i donošenju „važnih “odluka. Na koji način? Tako da ih direktno postavlja. Ne predstava, nego izvođačica sama sebi. U introspekciji koja gledaoca neposredno uvlači u vlastiti svijet, preko glazbe, ona gotovo meditativno pruža tračak svjetla u moru težine koju živimo.

Ulaznice možete nabaviti ovdje, a možda je najbolje da za bolji dojam o predstavi pročitate osvrt kazališnog redatelja Ivana Lea Leme:

“Nerin Cvit samoće je mediteranska ayahuasca seansa u kojoj te poetski napitak šamanski odvede u ispovjednu ekspediciju kroz prašume proživljenog, kroz paukove mreže sjećanja, osjećanja, sna, među obiteljska stabla, preko debla prošlosti, kroz paprati djetinjstva i lijane ljubavnih odnosa do mirisa cvijeta svoje duše latica okrenutih prema Suncu. Da nije tog Sunca koji hrani i inspirira taj Nerin i naš cvijet, on bi zaista bio sam. Glazba je kao svjetlost i toplina, povezuje Sunce i našu nedozrelu dušu.

Cvit samoće vam je, zapravo cvit Sunca.

Nera je iz Makarske. Ali je i luda Zemljanka koja piva, propovida i pripovida. To nije normalno koliko ta Žena svemirski dobro piva!

I pleše! Ali u ovoj predstavi ne pleše. Ne pleše cijelim tijelom. Plešu joj samo detalji na tijelu. Ruka, na primjer. A pleše u predstavi uz Neru i savršeno dizajnirano svjetlo u intimističkoj, galerijskoj, kiparskoj režiji divne joj Mije.

Nerin je koncertni dnevnik, lirski šifriran, anegdotalan, identitetski i asocijativno nabrijan, melodramatično začinjen i duhovno usmjeren.

Nerin je koncertni dnevnik i psihodramski poučak i jungovska sanjarica i dalmatinski Amarcord.

Nerin je koncertni dnevnik dio šireg koncepta koji Nera multimedijalno, laticu po laticu, manifestira pod imenom, alter egom, ulogom bez maske, brendom Freeda Nera Immortelle. To je ta šamanica koja spiritualno i senzualno izranja iz mraka pozornice, odjevena u svoje riječi i svoju muziku koju s njom dišu na sceni četiri vrsna glazbenika. Nera im je samozatajna glazbena anima, enigma i sfinga. Ali i vesela Makaranka koja je i Zemljanka i Vanzemljanka.

Nerin je koncertni dnevnik i zabavan. Ona završi svoju pjesničku ekspediciju kao cvijet u boji Sunca, zapravo u divaističnoj haljini, dramatičnoj k’o brnistra i savršenoj k’o spirala zlatnog reza na kućici puža volka. Od tog su puža Feničani pravili grimiz. Selo Makar, po kojem je Nerina Makarska nazvana, dobilo je ime iz feničkog naziva za grimiz. Makarska je luka, naime, bogata volcima. U našim krajevima volak se u davna vremena koristio kao posuda za svjetiljku uljanicu. U kućicu se ulijevalo ulje, a kroz izduženi kanal se provlačio fitilj.

Nerina je predstava poput te uljanice. Čarobna. Topla. Egzistencijalna i esencijalna. Neka sve djevojke dovedu svoje momke i svoje sebe.”

LifestyleKulturaPredstava koja može promijeniti život

Na ovim radionicama gipsa možete napraviti predivnu uspomenu

Morra Ceramics otvorio je novi studio s potpuno novim kreativnim radionicama od gipsa u Zagrebu, gdje možete doći i stvoriti nezaboravnu uspomenu sa svojim...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram