Na pješčanim sprudovima ušća Neretve osvanuli crteži haljina

Haljine koje "nestaju" na ušću Neretve u kampanji za novu H&M kolekciju.

Magično ušće rijeke Neretve mjesto je jedinstvene prirodne ljepote, a zahvaljujući akademskom kiparu i land art umjetniku Nikoli Falleru dobilo je i umjetničku vrijednost s važnom porukom.

Galerija na otvorenom, ali samo na nekoliko sati

Jedan od čudesnih pješčanih sprudova postao je tako svojevrsnom galerijom na otvorenom, ali svega na nekoliko sati. Osječki umjetnik Nikola Faller, već nadaleko poznat po svojim zadivljujućim umjetničkim intervencijama u prirodu s ograničenim vijekom trajanja, iskoristio je mokri pijesak ušća kao platno i u njemu, pomoću mreže, iscrtao pet impozantnih crteža dimenzija od oko 100-150 m2 čiji se oblici mogu razabrati tek iz ptičje perspektive.

Crteži nadahnuti haljinama iz n­ove H&M Innovation Metaverse Design Story kolekcije

Pješčani crteži nadahnuti su haljinama iz n­ove H&M Innovation Metaverse Design Story kolekcije, no ušće Neretve krasili su tek do prve plime. Kada je, par sati kasnije, pješčani sprud prekrilo more te se s prvom osekom iznova povuklo, sve je opet bilo kao prije, kao da ljudske intervencije nikada nije ni bilo. Na taj način ova je umjetnička intervencija poslužila kao divna metafora za ono čemu bismo svi trebali stremiti, da ostavimo prirodu u nasljeđe budućim generacijama onakvu kakvu smo ju zatekli.

Unatoč kratkom vijeku pješčanih haljina, kao rezultat ostale su predivne fotografije snimljene iz zraka i bajkoviti video kampanje, s glumicom Petrom Kurtelom u ulozi modela, kao podsjetnik da se u digitalnom svijetu možemo diviti nečemu što u onom fizičkom (više) ne postoji.

Kolekcija inspirirana taktilnošću i ljepotom fizičkog svijeta

Osma po redu, H&M Innovation Metaverse Design Story kolekcija dio je H&M Innovation Stories serije tematskih kolekcija posvećenih promoviranju održivih materijala, tehnologija i procesa proizvodnje. Kao i u svim dosadašnjim kolekcijama iz serije, H&M stavlja inovaciju u službu očuvanja planeta kako bi svojim djelovanjem umanjio trag koji na njega ostavlja što i simboliziraju Fallerove “nestajuće” haljine na ušću Neretve. Posljednja u nizu, kolekcija je inspirirana metaverzumom i njegovim ogromnim potencijalom, nevjerojatnim mogućnostima koje nam daje u domeni samo-ekspresije nadilazeći društvene norme, time što odolijeva svim zakonima fizike i što je, postojeći u digitalnom svijetu, u potpunosti održiva. No, kolekcija je istovremeno inspirirana i taktilnošću i ljepotom fizičkog svijeta, od prizora iz svemira pa sve mikroskopskih čestica.

Stavljajući cirkularnost mode u fokus, kolekcija se sastoji od tri dimenzije u službi održivosti. Ready-to-wear kreacije čine reciklirani materijali izrađeni od, primjerice, tekstilnog otpada i inovativnog REPREVE® Our Ocean™ poliestera sačinjenog od plastičnih boca iz oceana, dio kolekcije bit će dostupan za posudbu, a kolekcija će, putem virtualne stvarnosti, “oživjeti” i u digitalnoj sferi putem H&M aplikacije.

H&M Innovation Metaverse Design Story kolekcija bit će dostupna online od 8. prosinca.

ModaModa vijestiNa pješčanim sprudovima ušća Neretve osvanuli crteži haljina

Keramičarska radionica kojom pomažemo napuštenim psima? Odmah se prijavljujemo!

Poznati zagrebački keramičarski studio Morra ovog mjeseca organizira jako poseban događaj, odnosno kreativnu radionicu keramike u suradnji s Udrugom Dog&Go, s ciljem skupljanja novca...

Domenica otkrila svoju Prvu ljubav!

Domenica, mlada glazbenica s otoka Korčule, izazvala je veliko zanimanje svojom novom pjesmom ”Prva ljubav, prva bol”. Ovaj ljetni hit predstavlja Domenicu u potpuno...

Neuspjeh je normalan dio biznisa i života, osvijestim ga, prožvačem i s više mudrosti nastavim dalje

Odlasci na terene, traženje dobrih lokacija i nekretnina, razgovori i savjetovanje klijenata, prodaja… Svakodnevna je to dinamika Martine Naletilić, suvlasnice agencije za prodaju nekretnina...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram