U IKEA-u je stigla kolekcija koja će vas osvojiti prirodnim i održivim materijalima

Nova kolekcija VÅRDANDE inspirirana je njegom o sebi, a nastala je u suradnji s pet azijskih društvenih poduzeća koja stvaraju bolji svakodnevni život pružanjem dugoročnih prilika za zapošljavanje i egzistenciju ranjivih skupina.

Riječ VÅRDANDE na švedskom znači brižan. U skladu sa svojim značenjem, kolekcija uključuje tekstilne proizvode kao što su kimono, prostirke za jogu, ali i košaru za nošenje, meko rješenje za pohranu proizvoda, zdjele i tegle za biljke. Dizajnirali su je IKEA dizajneri Akanksha Deo i Sarah Fager, a velik dio asortimana izrađen je ručno ili u održivom industrijskom okruženju društvenih poduzeća s kojima IKEA surađuje.

Većina materijala dolazi iz lokalnih izvora, poput vlakana banane, gline i jute blizu mjesta gdje se nalaze IKEA-ini partneri iz društvenih poduzeća. Pamučni proizvodi izrađeni su od pamuka iz održivijih izvora. To znači da se pamuk koji je korišten, u usporedbi s konvencionalnim uzgojem, uzgaja s manje vode, kemijskih gnojiva i pesticida, dok se povećavaju profitne marže za poljoprivrednike. Materijal dolazi iz Bangladeša, Vijetnama, Tajlanda i Indije gdje se nalaze partnerska društvena poduzeća.

Kolekcijom VÅRDANDE tvrtka IKEA želi nastaviti stvarati radna mjesta i ekonomske prilike za one kojima je to najpotrebnije. Suradnjom s lokalnim društvenim poduzećima, koja zapošljavaju osobe koje teže pronalaze posao na tržištu rada, mnogima se može poboljšati svakodnevica. Konačno, kao rezultat suradnje, u robnim kućama IKEA diljem svijeta moguće je kupiti ručno izrađene proizvode.

“Kolekcijom VÅRDANDE želimo što većem broju ljudi omogućiti da se opuste i pronađu unutarnju snagu. U kolekciji je sadržan niz proizvoda koji pomažu u stvaranju malih promjena sa značajnim učincima – i za one koji ih koriste, i za one koji su ih napravili. Stvorena je u partnerstvu s društvenim poduzećima Classical (Bangladeš), Ramesh Flowers, Doi Tung (Tajland), Spun (Indija) te SAITEX (Vijetnam) – pet poduzeća posvećenih izgradnji dugoročnih prilika za marginalizirane skupine i ranjiva područja“, istaknula je Lena Sörmon, poslovna voditeljica IKEA društvenog poduzetništva.

Kolekcija je u Hrvatskoj dostupna od kolovoza, 2022. godine.

FotoPromo
Jolie domJolie biraU IKEA-u je stigla kolekcija koja će vas osvojiti prirodnim i održivim...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram