„Okolo“ je pripremio niz umjetničkih iznenađenja – uskoro ih pronađite na svakom koraku

Umjetnički projekt koji uljepšava u(lice) grada poziva vas da i ove godine kroz umjetnost nanovo otkrijete Zagreb.

Umjetnički projekt „Okolo“ u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, ove godine donosi nove zanimljive prostorno-specifične instalacije i street art intervencije u javnom prostoru koje će uljepšati u(lice) grada i osvježiti svakodnevicu. Umjetnička iznenađenja čekat će vas na svakom koraku, a otkriti ih možete od 20. do 30. kolovoza u jedinstvenoj umjetničkoj šetnji gradom.

Susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada „Okolo“ ove godine zakazuje po peti put, a popis umjetnika koji će ostaviti svoj trag po Zagrebu predvodi likovni umjetnik Lonac, dobro poznato ime na lokalnoj i međunarodnoj street art sceni, prvenstveno zahvaljujući fotorealističnim muralima koji se uvrštavaju među najbolje na svijetu. Jedan od njih niknut će i u Zagrebu, a prikazivat će, nastavno na njegov prijašnji rad iz Danske, portret osobe u pastelnim bojama, vizualno naglašavajući kontrast svjetla i sjene.

Aktualne teme iz naše svakodnevice, kritizirajući konzumerizam, poplavu klišeja i suvremenih fetiša, ocrtat će umjetnica Nikolina Ivezić, koja se svojim originalnim, prepoznatljivim i angažiranim stvaralaštvom već niz godina ubraja u sam vrh hrvatske suvremene umjetnosti, a najpoznatija je po svojim slikama-objektima, povezujući elemente slikarstva, kiparstva, ilustracije i stripa. U sklopu „Okolo“ po gradu će, na svoj specifičan način, (p)ostaviti ironičan osvrt na svijet luksuza.

Čak dvoje umjetnika poigrat će se s različitim medijima i predstaviti nove interaktivne radove. Kipar i multimedijalni umjetnik koji djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti Vitar Drinković za ovu će priliku pripremiti virtualnu izložbu, istražujući percepciju umjetnosti u javnom prostoru kroz odnos stvarnog i virtualnog. Umjetnica koja spaja klasične likovne tehnike i suvremenu tehnologiju Ana Sladetić, uz pomoć AR tehnologije omogućit će prolaznicima da otkriju još jednu dimenziju akvarela i života likova u slici, a s 3D-isprintanim minijaturama, koje će smjestiti u pukotine grada, stvorit će pravo malo naselje u žarkim bojama.

Za ostala umjetnička iznenađenja po gradu bit će zadužena kiparica Mia Orsag i daroviti umjetnici mlađe generacije Matej Vuković i Ana Maria Maravić te umjetnice koje djeluju u području dizajna,  scenografije i umjetničkih instalacija Stella Leboš, Iva Rodić Novak i Jelena Malenica. Mia Orsag predstavit će kolektivno-intimni konceptualni rad koji poziva promatrača na promišljanje o svakodnevnim životnim potrebama, sve bržem načinu života, bljeskovitim promjenama trendova koje su uvjetovane konzumerističkim sustavima te osobnim potrebama i trenutnom doživljaju vlastite budućnosti. Novi rad Mateja Vukovića bavit će se međuodnosom okoline/predmeta i organičkih formi koje se prilagođavaju pod njihovim utjecajem, a u glavnoj ulozi bit će klupica u parku, dok će u fokusu rada Ana Marije Maravić biti šarene zmije i podsjetnik na njihovu pravu simboliku transformacije i stvaranja novog života. Dizajnerice i scenografkinje Stella Leboš i Iva Rodić Novak multidimenzionalnom refleksijom svijeta oko nas pokušat će kreirati nova očišta, ističući brojne točke gledišta i perspektive sagledavanja stvarnosti, pozivajući posjetitelje na igru i istraživanje. Za kraj, dizajnerica nakita i home decora Jelena Malenica, koja u svojim umjetničkim istraživanjima podjednaku važnost pridaje estetici i osviještenosti oko odnosa čovjeka, prirode i grada, izmjestit će meduze iz njihovog prirodnog staništa te će im dodjeliti ulogu dekora urbanih elemenata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ⭕kolo // Ar⭕und (@okoloaround)

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik „Okolo“ oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja lokalne umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici.

„Okolo“ pokreću 2018. godine Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačićek) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Crveni tepih do Gornjeg grada, plavi oblaci i pjevajuća šuma u Parku Bele IV., zlatne ruke u Obrtničkom prolazu, vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je „Okolo“ već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

Prošećite umjetničkom stranom Zagreba!

Intervencije možete pratiti na Facebook i Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci.

FotoPress
LifestyleKultura„Okolo“ je pripremio niz umjetničkih iznenađenja – uskoro ih pronađite na svakom...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram