Jeste li već kušali Karpatku, pomalo kompliciranu, ali okusom neodoljivu tortu od jabuka?

Recept koji traži vrijeme, ali nagrađuje rezultatom.

Ako volite klasične kremšnite, vrijeme je da se upoznate i s poljskim tradicionalnim desertom, Karpatkom. Ova neodoljiva torta iz te slavenske zemlje na sjeveru pronašla je svoj put do srca foodieja diljem svijeta, a sve zahvaljujući finom punjenju od kreme i ručno rađenim korama koje se tope u ustima.

S obzirom na to da je Božić iza nas, a većina nas se vjerojatno zasitila klasičnih božićnih keksića i deserata od čokolade, ovo je sjajan izbor kolača koji možete pripremiti za Novu godinu. Traži malo više vremena, no uz dodatak od jabuka zaista oduševljava pa se trud u konačnici itekako isplati.

Karpatka s jabukama

Sastojci za kore:

  • 150 ml vode
  • 100 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • Prstohvat soli
  • Pola žličice šećera
  • 150 g brašna
  • 5 jaja

Postupak pripreme kora:

  • Pećnicu upalite na 200 stupnjeva. Dva kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje i još malo namastite po papiru i obruču kalupa. Ako nemate dva, priredite jedan, pa ćete ispeći drugu polovicu nakon prve.
  • Mlijeko, vodu, maslac, sol i šećer stavite na srednje jaku vatru. Kuhajte dok se maslac ne otopi, pa pojačajte da prokuha. Maknite s vatre, ubacite prosijano brašno od jednom i kuhačom miješajte dok ne dobijete kuglicu, jednolično tijesto. Sad vratite na vatru, koju ste opet smanjili i kuhajte oko 2 minute, konstantno miješajući, odnosno vrteći tijesto po posudi.
  • Kad ste završili, tijesto ostavite 10-ak min da se hladi. Nakon toga ubacujte jedno po jedno jaje, s tim da svako mora biti dobro umiješano u tijesto. Možete koristiti mikser.
  • Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Tijesto lagano razmažite po pripremljenom kalupu. Pecite 20 do 25 min u zagrijanoj pećnici. Vidjet ćete da se tijesto jako nadiglo, ali past će ono prilikom hlađenja. Nakon što se kora malo ohladi, prebacite je na pladanj na hlađenje, a vi pripremite kalup za drugu koru i sve ponovite.

Sastojci za kremu od jabuka:

  • 4 jabuke (500g)
  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 1 veća žličica cimeta
  • 100 ml vode
  • 10 g gustina

Postupak pripreme kreme od jabuka:

  • Jabuke očistite i ogulite, pa narežite na sitne kockice. Ubacite ih u posudu s maslacem, šećerom i cimetom, pa dinstajte ili ukuhavajte dok jabuke ne omekane. Dodajte vodu u kojoj ste lijepo umiješali gustin, pa kuhate dok se sve ne zgusne. Ostavite da se krema hladi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Alis (@misscookalis)

Sastojci za slatku kremu:

  • 750 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • Ekstrakt od vanilije po želji
  • 2 žumanjka (L)
  • 60 g gustina
  • 40 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca

Postupak za pripremu slatke kreme:

  • 600 ml mlijeka stavite kuhati s pola šećera. Preostalo mlijeko i šećer dobro izmutite sa žumanjcima. Pa dodajte i oba brašna. U tu smjesu dodajte kipuće mlijeko, miješajte da ne dobijete grudice. A zatim vratite u posudu za kuhanje i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Pokrijete prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
    Maslac sobne temperature miksate da postane kremast, a zatim ubacujete malo po malo ohlađene kreme i miksate dok ne dobijete lijepu kremu.

Slaganje Karpatke:

  • Jednu koru stavite na pladanj za posluživanje. Vratite obruč od kalupa oko te kore.
    Istresite pripremljenu kremu i poravnajte. Zatim rasporedite ohlađenu kremu od jabuka i poravnajte. Na kraju stavite drugu koru. Poslužite tortu posutu šećerom u prahu ili prelivenu s malo karamele.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Apetit (@apetitonline)

GastroReceptiJeste li već kušali Karpatku, pomalo kompliciranu, ali okusom neodoljivu tortu od...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

YSL beauty predstavlja novu LOVESHINE liniju proizvoda

Od 2019. Dua Lipa globalna je brend ambasadorica za YSL beauty Libre liniju mirisa; a danas nastavlja utjelovljavati modernu ženstvenost kao novoimenovana globalna ambasadorica...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram