Kremasta slastica od karamele koja će oduševiti i najizbirljivija nepca

Torta od karamele i datulja koju morate pripremiti ove zime.

Sočne, meke datulje uvijek su nam omiljeni slatki snack, a znamo i kako ih je odlično koristiti u kolačima kao zamjenu za šećer. Sada smo pronašli kalorijski bombastičan, ali isto tako senzacionalno ukusan recept za tortu od karamela sosa i datulja – a koji obara s nogu. Ako ste dakle ovih dana željni pravih dekadentnih torti, počastite se ovom jer je esencija comfort fooda.

Kremasta torta od datulja i karamele

Sastojci za biskvit:

  • 120 g maslaca, omekšanog
  • 80 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g mljevenih datulja
  • 150 ml kipuće vode
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 prstohvat soli

Sastojci za kremu:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

Sastojci za karamel-preljev:

  • 120 g šećera
  • 40 g maslaca
  • 150 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja

Za dekoraciju:

  • 50 g suhih datulja bez koštica

Postupak pripreme:

  • Pećnicu zagrijte na 180 °C. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
  • Mikserom mutite maslac i smeđi šećer 5 minuta, potom dodajte jaje, mljevene datulje i ekstrakt vanilije pa još kratko mutite. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te dodajte smjesi od jaja. Dodajte kipuću vodu pa mikserom lagano miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 40 minuta na 180 °C. Pečeni biskvit ohladite pa prerežite po sredini tako da dobijete dva tanja biskvita.
  • Pripremite karamel-preljev. U manjoj posudi otopite šećer, dodajte maslac, a kada se maslac otopi, dodajte vrhnje za šlag i kuhajte na laganijoj vatri 5 minuta. Maknite s vatre i ostavite da se hladi.
  • Pripremite kremu. U zdjelu stavite sve sastojke za kremu i mikserom mutite dok smjesa ne postane čvrsta.
  • Složite tortu. Prvi biskvit premažite polovicom kreme, stavite drugi biskvit i premažite preostalom kremom. Po torti nanesite preljev i ukrasite nasjeckanim datuljama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Joanna (@jkwojda)

GastroReceptiKremasta slastica od karamele koja će oduševiti i najizbirljivija nepca

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram