Ovaj desert od slojeva mekih, kavom i alkoholom natopljenih keksa, mascarpone sira i kakaa oduševljava generacijama, a tijekom godina su se pojavile različite njegove varijacije. Tako smo isprobali tiramisu s kokosom i jagodama, a sad je došlo vrijeme da se na našem stolu nađe i tiramisu od pistacija.
Kombinacija bogate kreme od pistacija, kremastog sira i keksa oduševit će vaše okusne pupoljke, a sama priprema ovog dekadentnog deserta više je no jednostavna. Recept donosimo u nastavku.
Tiramisu od pistacija
Sastojci:
Krema:
- 4 žumanjka
- 4 žlice šećera
- 1 ½ šalica mascarpone sira
- 3 žlice namaza od pistacija
- 1 šalica tučenog slatkog vrhnja
- konjak
- keksi/piškote
Posip:
- kakao u prahu
- keksi za tiramisu
Postupak pripreme:
- Metlicom ili električnim mikserom u velikoj posudi miješajte žumanjke i šećer dok ne dobijete gustu i svijetlo žutu masu, oko 3 minute. U izmiješanu masu dodajte mascarpone i namaz od pistacije da dobijete glatku smjesu.
- U drugoj velikoj posudi umutite tučeno vrhnje dok se ne formiraju tvrdi vrhovi. Tučeno slatko vrhnje lagano umiješajte u smjesu od pistacija dok ne dobijete glatku smjesu.
- U posudu za namakanje ulijte oko ½ šalice konjaka. Kekse za tiramisu na par sekundi sa svake strane namočite u konjak.
- Kekse za tiramisu rasporedite u kalup ili u 4 čaše za porcije. Približno 1/3 prethodno pripremljene kreme rasporedite preko namočenih keksa za tiramisu. Dodajte sloj zdrobljenih pistacija. Ponovno dodajte sloj keksa za tiramisu, sloj kreme od pistacija i sloj zdrobljenih pistacija. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Neka zadnji sloj bude sloj kreme od pistacija i zdrobljenih pistacija.
- Tiramisu držite na hladnom barem 4 sata prije posluživanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.