Mnogi ljudi ne znaju što točno s dunjama pa ih izbjegavaju, ali pravi gurmani znaju da nema ukusnijeg jesenskog voća od mirisnih dunja. Možete ih iskoristiti za brojne slastice, a mi ćemo vam ovaj put predstaviti super jednostavan recept za koji vam treba maksimalno 10-ak minuta pripreme.
Potrebne su vam samo dunje i šećer ili med (iako šećer i med možete izbjeći ako niste ljubitelji previše slatkog). Dunjama izdubite sredinu, poslažite ih u pleh za pečenje i potom sredinu napunite šećerom ili medom. U pleh ulijte taman toliko vode da pokrije dno i pripazite da ste izabrali dunje približno iste veličine.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite dunje oko 45 minuta. Kada su mekane (provjerite nožem ili vilicom), vaš desert je gotov!
View this post on Instagram
Naravno, ovaj recept vrlo lako možete podignuti i na malo višu razinu te se poigrati okusima. U šećer umiješajte cimet, rum ili vanilin šećer. Dunje također možete natopiti u limunov sok što će pružiti odličan kontrast karameliziranom šećeru.
Nakon što su gotove, dunje možete posipati prženim orasima ili lješnjacima. Mogućnosti su brojne, a na vama je da isprobate!
View this post on Instagram