Od početka pandemije koronavirusa prošle su tri godine, a ako se prisjetimo tog vremena zatvaranja u kuće, bingeanja serija i uzgajanja vlastitog kvasca za kruh, sjetit ćemo se i ludila koje je zahvatilo gastro blogere kada su postali opsjednuti mini palačinkama! Dakle, radilo se o slatkom snacku, doručku ili večeri koja je u suštini jednostavno mini verzija klasičnih američkih palačinki, a koje su ljudi nadopunjavali čokoladom, kokosom ili voćem.
Mi smo se sada prisjetili tog lockdownovskog foodie klasika i to u proljetnoj verziji – s dodatkom jagoda! Jagode su stigle na tržnice i u trgovine pa je sada idealno vrijeme da ih iskoristite za slatki doručak. Recept vam donosimo u nastavku.
Mini palačinke s jagodama
Sastojci:
- Svježe jagode
- 3 jaja
- 2 velike žlice šećera
- 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
- 350 ml mlijeka
- 1 dl mineralne vode
- malo soli
- 2 žličice ulja
Postupak pripreme:
Pripremite malo gušću smjesu za palačinke tako da pomiješate jaja, šećer, brašno, mlijeko, mineralnu vodu, sol i malo ulja. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete gustu, glatku smjesu. Jagode operite, očistite i narežite na tanke ploškice. Jagode dobro uvaljajte u smjesu za palačinke i sve dobro sjedinite. Zatim pecite na zagrijanoj tavici mini palačinke grabeći smjesu ili malom šefljom ili većom žlicom. Pecite na srednje jakoj vatri i poslužite kada dobiju zlatnu boju. Oplemenit će ih šlag, čokoladni preljev ili pak sos od jagoda.