Rita, Antonela, Marin i Dominik glavne su zvijezde editorijala fotografa Ivana Gudića povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom

Splitski fotograf i ove je godine odlučio obilježiti dan Down sindroma fotografijama kojima želi potaknuti empatiju i pokazati kako su i oni ravnopravni članovi našeg društva.

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21. ožujka. Taj datum predstavlja jedinstvenost trisomije, to jest tri kromosoma u 21. paru koji uzrokuje sindrom Down. Riječ je o genetskom poremećaju do kojega dolazi kada je prisutan cijeli ili dio trećeg kromosoma u 21. paru dok se kopija pojavljuje sasvim slučajno. Taj dan, u znak solidarnosti i podrške, diljem svijeta nose se šarene čarape.

Na globalnoj razini postoje brojne organizacije, udruge i pojedinci koji su se posvetili osvještavanju javnosti o ovom poremećaju i potrebama koje sa sobom donosi. Jedan od takvih je i splitski fotograf Ivan Gudić koji se bavi organiziranjem raznih akcija podizanja svijesti o sindromu Down.  Tim povodom, u suradnji sa splitskom udrugom ‘Sindrom Down 21’ snimio je prigodni editorijal povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom. Cilj editorijala bio je prikazati radost i veselje najmlađih anđela čija iskrenost i dobrota isijava iz njih te podignuti svijest o pružanju podrške djeci s Downovim sindromom od najmlađe dobi i uključivanja u društveni život.

Zanimljivo je kako je jedna od djevojčica na fotografijama i nećakinja samog fotografa te mu je upravo to bio dodatan motiv za još jednu zanimljivu priču.

”Svake godine obilježavam Svjetski dan osoba s Downovim sindromom, posebno nakon što je moja obitelj dobila četverogodišnju Ritu, čija nas radost i osmijeh svakodnevno ispunjavaju. I prije toga, volontirao sam u udruzi ‘Sindrom Down 21’ te sam imao prvu samostalnu izložbu ovakve tematike prije sedam godina. Ovim editorijalom želim potaknuti empatiju prema osoba s Downovim sindromom i pokazati kako i oni trebaju biti ravnopravni članovi našeg društva”, rekao je fotograf, Ivan Gudić.

Fotografije su snimane u Heritage hotelu Santa Lucia na Pjaci, a djeca na fotografijama su Rita, Antonela, Marin i Dominik. Radost, iskrenost i srčanost modela vidljive su na fotografijama koje stvaraju toplinu oko srca.

 

LifestyleKulturaRita, Antonela, Marin i Dominik glavne su zvijezde editorijala fotografa Ivana Gudića...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram