Iako smo se u veljači ‘ubijali’ u raznim verzijama krafni, sada je prošlo tri mjeseca i pomalo nam se opet jedu. Zato smo pronašli virali gastro hit – tortu s jagodama koja svojom biskvitnom teksturom savršeno imitira tijesto krafni! Naime, radi se o receptu popularne američke gastro blogerice i influencerice Alison Roman, a koja je ovim receptom postala trenutno jedna od najspominjanijih kuharica svijeta.
Njezina old-fashioned strawberry cake posebna je po tome što ne uključuje prženje tijesta u dubokom ulju, kao što je slučaj s krafnama, a opet uspijeva stvoriti tijesto jednako prozračno i ukusno kao ono krafni. Uz dodatak proljetnih jagoda ova torta postaje prava gastro delicija, a iako je danas jako popularna, definitivno ju možemo zamisliti na stolu svojih baka.
U nastavku vam donosimo recept uz koji i vi možete uživati u ovoj poslastici.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Old-Fashioned Strawberry Cake
Sastojci:
- 290 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- pola žličice soli
- 115 g maslaca (sobne temperature)
- 70 g bijelog šećera
- 75 g svjetlosmeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 velika jaja
- 180 g mlaćenice
- 295 g jagoda nasjeckanih na kolutiće
- 3 žlice šećera
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pošpricajte dno kalupa za tortu od 24 centimetra sprejom za namašćivanje ili premažite maslacem i obložite ga papirom za pečenje.
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Istucite maslac, bijeli šećer, smeđi šećer i vaniliju na srednje jakoj brzini miksera. Otprilike pet minuta, dok smjesa se postane pahuljasta i lagana. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, miješajući nakon svakog dodavanja. Smanjite brzinu miksera na nisku i pažljivo dodajte pola smjese brašna, a zatim pola mlaćenice. Ponovite s preostalom mješavinom brašna i mlaćenicom, miksajući vrlo kratko, tek toliko da se smjesa sjedini.
- Polovicu narezanih jagoda prebacite u tijesto, a onda smjesu istresite u kalup. Pospite preostalim jagodama i šećerom. Pecite dok se torta ne digne, odnosno ne dobije zlatno-smeđu boju i odvoji se od rubova, okvirno 45 do 50 minuta. Pustite da se kolač ohladi i potom ga poslužite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.