Izabrani su najljepši balkoni i okućnice u Trogiru i ne možemo ih prestati gledati!

Trogir centar cvita!

Ako ste ikada prošetali ulicama Trogira, možda ste uočili brojne zelene kutke uređene raznim biljkama i cvijećem unutar staroga grada, ali i izvan njega. Nije ni čudo, u toploj mediteranskoj klimi lako uspijevaju mnoge vrste zelenila, ali ipak je potreban pažljiv trud i briga kako bi balkoni i okućnice zasjale u najboljem mogućem izdanju tijekom toplih dana. Grad Trogir odlučio je nagraditi svoje sugrađane koji cijelu godinu uljepšavaju ulice za brojne domaće ljude, ali i turiste, izborom najljepšeg balkona i okućnice.

Naime, priča o ovom hvalevrijednom projektu započela je simbolično, na prvi dan proljeća kada je Natječaj objavljen, a mještani Trogira pozvani da prijave svoje uloženo vrijeme i trud u uređenje okućnica, vrtova, balkona i prozora. Ovim projektom Turistička zajednica grada Trogira najavila je i prvi sajam cvijeća (28.4. – 1.5. 2023.) kada je Trogir na četiri dana uistinu postao Centar Cvita.

Stručno povjerenstvo

Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta bio je potaknuti građane na stvaranje kreativnih rješenja u uređenju svojih okućnica i balkona kako bi se doprinijelo zelenijem i uređenijem mjestu za život te iskazala konkretna akcija sa svrhom dugoročnog i održivog očuvanja okoliša grada Trogira i njegove okolice. Stručno povjerenstva kojeg su činili Marin Piveta, mag.oec., direktor Turističke zajednice, Jasna Popović, dipl.pov. umjetnosti i etnologinja, pročelnica Konzervatorskog odjela u Trogiru pri Ministarstvu kulture i medija RH, Nikolina Tomaš, mag.ing.agr., rukovoditeljica sektora održavanja javnih površina pri Trogir holdingu d.o.o. te Mihaela Milat, mag.ing.arch., arhitektica i predstavnica tvrtke GEOART d.o.o., po isteku roka za prijavu obišli su okućnice i balkone.

Svečana dodjela nagrada i priznanja na kojem su pobjednice pozvane da sljedeće godine sudjeluju u stručnom žiriju

Po odabiru dobitnika za prva dva mjesta u obje kategorije, na društvenoj mreži Facebook objavljeni su preostali finalisti među kojima je publika sa nekoliko stotina pozitivnih reakcija na slike odabrala dobitnike nagrade za treće mjesto za kategorije „Vrt i okućnica“ te „Balkon i prozor“.

Tko su pobjednici i koji su bili kriteriji?

Nagrade i priznanja za kategoriju “Balkon i prozor” osvojile su Julia Radović, Marija Berket i Valentina Vukman, dok su u kategoriji “Vrt i okućnica” slavile Dinka Borjan, Ana Betica Restović i Marijana Stipčić.

Julija Radović
Marija Berket
Valentina Vukman

Spomenuti pobjednici morali su ispuniti nekoliko strogih kriterija koji nisu samo uključivali estetski izgled balkona i okućnica. Gledalo se zdravlje biljaka i održavanje vrta te njihova kompozicija i smještaj u prostoru. Posebna pažnja odnosila se na zdravlje i bujnost biljaka, biljnu raznolikost i urednost, a u kriterije je uključena i primjena ekoloških metoda u održavanju vrta, primjerice sakupljanju kišnice ili kompostiranju. Kriteriji u kategoriji „Balkon i prozor“ grupirani su u iste glavne odrednice, međutim, ovdje je pozornost dodatno bila usmjerena na odabir odgovarajućih lonaca za cvijeće.

Dinka Borjan
Ana Betica Restović
Marijana Stipčić

Pogled na ovo zelenilo i trud sigurno će vas inspirirati da uljepšate svoj životni prostor, ali i svojih sugrađana, a mi se nadamo da će mnogi slijediti primjer Trogira u nagrađivanju truda svojih žitelja te poticanju na ekološku osviještenost koju će neminovno prepoznati i mnogi turisti.

Za više informacija svakako pratite službene stranice turističke zajednice grada Trogira i društvene mreže gdje vas uvijek čekaju najsvježije informacije o svim projektima i manifestacijama.

PutovanjaHrvatskaIzabrani su najljepši balkoni i okućnice u Trogiru i ne možemo ih...

Brow artistica Ket Crnolatac lansirala svoj dugoočekivani beauty brand

Katarina Crnolatac, poznata hrvatska beauty & brow artistica i vlasnica studija za uljepšavanje obrva i lica, lansirala je svoj dugoočekivani beauty brand pod nazivom...

Facebook

99,687FanovaLajkaj

instagram