Sočne, meke i slatke – knedle su jedno od tradicionalnih jela kojima se uvijek rado vraćamo. Obično ih radimo u jesenskim i zikmskim mjesecima, a kako je sada vrhunac sezone rujanskih šljiva, idealno je vrijeme da ih iskoristite i počastite se tradicionalnim knedlicama kakve je nekoć pravila vaša baka.
Gotove za čas posla, kombiniraju okuse i teksture kojima je teško odoljeti, a ako vam nedostaje provjereni recept, možete ga u nastavku pronaći.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Knedle sa šljivama
Sastojci:
- 1 kg pirea od krumpira
- 2 jaja
- 2 žlice ulja
- malo soli
- 40 dkg oštrog brašna
- 20-ak šljiva (svježih ili zamrznutih)
- malo krušnih mrvica
- malo ulja
Postupak pripreme:
- Pire od krumpira prvo izvažete, pa na svakih 0, 5 kg pirea dodate žlicu ulja, 1 jaje, i 20 dkg oštrog brašna, to je osnovna mjera. Umjesite tijesto pa oblikujte knedle, a u svaku kuglicu tijesta stavite jednu šljivu bez koštice.
- Kuhajte ih u vreloj vodi 15 min, a zatim ih izvaditi iz vode i stavljajte u predhodno popržene krušne mrvica na ulju. Poslužite svježe, uz dodatak umaka od brusnica ili prilog koji vam odgovara. Ako želite, knedle možete i zamrznuti te odmrzavati kuhanjem kada vam se prohtije.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.