Jesen je u punom zamahu, a mi svakodnevno uživamo u njezinim čarima. Od slatkih zalogaja u obliku pečenog kestenja, preko juha od buče, pa sve do gljiva – jesenski specijaliteti ovih su dana čest stanovnik našeg stola, a sada vam predstavljamo i desert koji je stvarno definicija comfort fooda.
Radi se o klasičnom američkom crumbleu, odnosno složencu, a kojeg tradicionalno pripremamo s jabukama, no ovog puta on dolazi u kombinaciji s kruškama, jabukama i šljivama – svim najdražim nam jesenskim voćem. Crvenilo šljiva, hrskavost jabuke i sočnost kruške daju ovom crumbleu posebno finu teksturu te miks slatko-kiselih okusa. Uz kuglicu sladoleda, ovo je desert koji će vam izmamiti osmijeh na lice na bilo koji dan.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Jesenski crumble od jabuka, kruška i šljiva
Sastojci:
Za nadjev:
- 150 g jabuka
- 150 grama krušaka
- 150 grama šljiva bez koštica
- 50 g smeđeg šećera
- 1 žlica brašna
- mljevenog cimeta po želji
Za posip:
- 300 g brašna
- prstohvat soli
- 175 g smeđeg šećera
- 200 g maslaca + 1/2 žlice maslaca
Postupak pripreme:
- Ugrijte pećnicu na 180°C. Stavite šećer i brašno u veliku posudu pa dobro promiješajte. Uzmite malo maslaca i umiješajte ga u smjesu s brašnom. Miješati dok se ne dobije smjesa slična krušnim mrvicama.
- Staviti oguljene jabuke bez koštica, kruške bez koštica i šljive bez koštica (sve narezano na kockice) u veliku posudu te posuti šećerom, brašnom i cimetom. Sve dobro promiješati.
- Namastiti vatrostalnu posudu s pola žlice maslaca. Unutra staviti jabuke i posuti pripremljenom smjesom od brašna, maslaca i smeđeg šećera. Pecite svoj crumble 40- 45 minuta i poslužite ga uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.