Uskoro će ulice gradova mirisati po fritulama i bogatim aromama kuhanog vina, a ako ga želite ispijati i kod kuće, a ne samo na adventskim štandovima, trebat će vam recept koji vam danas donosimo. Naime, popularni ‘goli kuhar’, Jamie Oliver, podijelio je sa svijetom svoju originalnu recepturu po kojoj sam u vrijeme Božića kuha vino.
Kao što je uvijek slučaj s njegovim receptima i ovaj je recept jednostavan te ga ni najveći početnici u kuhinji ne mogu uprskati. Jamie tvrdi da je ovo kuhano vino esencija Božića u čaši, pa vam svakako sugeriramo da ga pripremite i uvjerite se sami u njegove riječi.
Kuhano vino po receptu Jamiea Olivera
Sastojci:
- 2 klementine
- 1 limun
- 1 limeta
- 200 g šećera
- 6 cijelih klinčića
- 1 štapić cimeta
- 3 lovorova lista
- 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
- 1 mahuna vanilije
- 2 zvjezdasta anisa
- 2 boce Chiantija ili drugog crvenog vina
Postupak pripreme:
- Pomoću gulilice ogulite koru klementinama, limunu i limeti. U veliki lonac na srednje jaku vatru stavite kuhati šećer, dodajte koru i iscijedite sok klementine. Dodajte klinčić, štapić cimeta, lovorov list i naribajte muškatni oraščić. Mahunu vanilije prepolovite uzdužno i dodajte u lonac, a zatim ulijte vino tako da prekrije šećer.
- Pustite da se krčka dok se šećer potpuno ne otopi u vinu, a zatim zakuhajte. Kad zakuha, pustite da se kuha otprilike četiri do pet minuta, odnosno sve dok ne dobijete gusti sirup. Važno je da se prvo napravi sirup jer se šećer i začini trebaju poprilično zagrijati. Ako ih zagrijavate nakon što ste dodali vino, sav alkohol će ispariti.
- Kada ste dobili sirup, smanjite temperaturu te dodajte zvjezdasti anis i ostatak vina. Lagano zagrijte vino, a nakon otprilike pet minuta, kad postane toplo i ukusno, prelijte ga u čaše i poslužite toplo.