Bijeg od gradske gužve i stresa: srpske su banje pravi odmor za dušu i tijelo

Uživanje u čarima ljekovite prirode i svega ostalog što odmara od stresnih situacija u svakodnevnom životu modernog čovjeka, postalo je jedan od glavnih motiva putnika da se odluče na svoja putovanja. Brzina i gužva urbanih sredina mogu toliko umoriti, da poželite gradski smog i krajolik na neko vrijeme zamijeniti čistim zrakom i zelenilom koje će uspavati duh i odmoriti oči.

Srpske su banje pravi ekološki centri koji obiluju prirodnim ljepotama, mineralnim vodama, čistim zrakom, zdravstvenim, wellness i spa centrima – u njima možete naći sve što je potrebno za odmor tijela i duše modernog putnika. Iako su nekada bile pretežito mjesta za rehabilitaciju, danas su banje u Srbiji turistički centri prilagođeni potrebama svih generacija. Osim uživanja u čarima termalnih voda i tretmana, postoje raznovrsni dodatni sadržaji koje ih čine privlačnim tijekom cijele godine. Nerijetko su smještene u kotlinama i dolinama rijeka, kao i na obroncima brda i planina, uvijek okružene zelenilom koje priziva goste da u njemu provedu nekoliko nezaboravnih dana.

U nastavku vam donosimo četiri banje u kojima ćete sigurno pronaći mir i odmor za kojim toliko žudite!

Sokobanja

Smještena na jugoistoku zemlje, Sokobanja posjeduje raskošnu i neponovljivu prirodu – brojne planine, guste šume, rijeke, jezera i spilje… Zrak s visokom koncentracijom kisika, ozona i negativnih iona blagotvorno djeluje na pluća, pa se boravak u Sokobanji preporučuje astmatičarima, ali i svima onima koji žele pročistiti organizam od zagađenog gradskog zraka.

Jedinstvena atrakcija Sokobanje je turska kupelj – hamam iz 15. stoljeća. Izgrađen od kamena i više puta obnavljan, dan danas posjetiteljima nudi autentičan doživljaj kupanja. Pored tradicionalnih kupelji, Sokobanja nudi i pregršt modernih metoda za opuštanje. Relaksirajući wellness i spa-tretmani garantiraju savršen odmor. Tijekom ljetnih mjeseci, posjetite uređena kupališta na rijeci Moravici i Bovanskom jezeru.

© Oksana Skendžić

Povedite djecu u uzbudljiv vodeni park čiji veliki bazeni i visoki tobogani predstavljaju nepresušan izvor zabave za cijelu obitelj. Izleti do planina Ozren, Devica, Rtanj i Bukovik obradovat će goste koji se rekreativno ili profesionalno bave planinarenjem. Ukoliko se želite okušati u paraglidingu i iz zraka vidjeti predivan krajolik, u avanturu možete krenuti sa zaletišta na planinama Ozren i Rtanj.

Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja smjestila se u centralnom dijelu Srbije, s ljekovitim sredstvima koja su koristili još stari Rimljani. Tradicija uređenih banjskih kompleksa i primanja gostiju traje već 150 godina. Među sedam izvora koji služe za liječenje i ispijanje ukusne mineralne vode, posebno se izdvaja izvor jedinstven u Europi – s vodom koja je na temperaturi ljudskog tijela.

© Turistička organizacija Vrnjačke Banje

U Vrnjačkoj Banji nalazi se odlično opremljen zdravstveni centar gdje možete obaviti sve – od dijagnostike, preko rehabilitacije, pa do liječenja. Posjetiteljima su na raspolaganju i raznovrsni wellness programi, kao i različiti zabavni sadržaji: muzeji i kulturno-umjetničke manifestacije, filmski i glazbeni festivali, a najmlađe će posebno razveseliti veliki Vrnjački karneval (uz Guču i Exit, najveća manifestacija u Srbiji) tijekom kojeg oživi cijeli grad! Od ostalih sadržaja, tu je obližnja planina Goč, idealno mjesto za skijanje u zimskim mjesecima, kao i za duge šetnje i izlete za toplijeg vremena. Zaljubljeni ne smiju propustiti staviti lokot na Mostu ljubavi te tako sačuvati sjećanje na staru gradsku ljubavnu priču koja u memoriji stanovnika Vrnjačke Banje živi još i dan danas!

Banja Koviljača

Banja Koviljača nalazi se između rijeke Drine i šumovite planine Gučevo, u zapadnom dijelu Srbije. Bogata je izvorima termomineralne vode, kao i brojnim kulturno-povijesnim spomenicima koji će vaš boravak učiniti nesvakidašnjim iskustvom. Suvremeni wellness centar smješten je u staroj sumpornoj kupelji iz 1908. godine te predstavlja savršen spoj tradicionalnog i modernog. Tamo ćete naučiti kako se regenerirati i prikupiti snagu za nove izazove – uz sumporne kupke, ljekovito blato, masaže, saune i mnoge druge relaksirajuće tretmane.

Veliki banjski park, svojevrstan simbol banje, rađen je po uzoru na zapadnoeuropske parkove te plijeni svojom ljepotom i skladom. Simetrija cvjetnih aranžmana, raznovrsnost biljnih vrsta i velika fontana u centru podsjetit će vas na veličanstvene francuske vrtove ispred kraljevskih palača. Posjet bajkovitom dvorcu Kur-salon iz 1932. godine vratit će vas u vrijeme svečanih dvorskih balova, valcera i skupocjenih toaleta.

© Turistička organizacija Grada Loznice

Raskošne sale dvorca idealne su kako za sve oblike proslave, tako i za kongresni turizam. Ako vas zanima religijska i kulturna povijest, svakako posjetite srednjovjekovni manastir Tronošu, ili etno-park Tršić – rodno mjesto reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića. Planina Gučevo idealno je izletište za rekreativce i ljubitelje šetanja, dok će paragliding spust s ove prelijepe planine zadovoljiti potrebe svih ljubitelja ekstremnih sportova.

Kuršumlijska Banja

U dolini rijeke Banjske, na 11km od grada Kuršumlije (južna Srbija), nalazi se Kuršumlijska banja. Veliki broj izvora termomineralne vode svrstava ovu banju u jednu od najatraktivnijih u Europi. Prirodni ambijent kojim dominiraju borovi i lipe na banjskom šetalištu, bistra voda Banjske rijeke, ljekovite vode u kombinaciji s mineralnim blatom, savršeno su osvježenje za vaš duh i tijelo.

© Planika

Kuršumlijska je banja idealna i za terapije za umanjivanje stresa. Gimnastika u bazenima s termalnom vodom, saune, hladne spilje, slane sobe, šetnje parkom i stazama zdravlja – sve će to pretvoriti vaš boravak u savršen bijeg od stvarnosti. Od ostalih sadržaja, svakako posjetite  „Hajdučku česmu“, omiljeno izletište banjskih gostiju gdje možete probati pitku i hladnu planinsku vodu na 620 metara nadmorske visine. Upoznajte i  kulturu kraja te se uvjerite u istinitost tvrdnje da je Kuršumlijska banja prava riznica vjerskih objekata i kulturno-povijesnih znamenitosti. Za ljubitelje neobičnih prirodnih fenomena, na 40 kilometara od banje nalazi se Đavolja varoš – 202 zemljane figure koje su predstavljale Srbiju na izboru 7 svjetskih čuda!

Više o mogućnostima putovanja u Srbiju pročitajte na web stranici Turističke organizacije Srbije.

Autor: Turistička organizacija Srbije

FotoPress
PutovanjaMeđunarodna putovanjaBijeg od gradske gužve i stresa: srpske su banje pravi odmor za...

Jednostavnost u fokusu nove kolekcije nakita brenda Juno

Juno, brend nakita koji je osnovala Anita Dujić Broadfoot od 2016. godine oduševljava ljubitelje nježnog, suptilnog dizajna. Dosljedan bezvremenskoj klasici, pod krilaticom manje je...

Facebook

99,687FanovaLajkaj