Umjetnost kao terapija – pogledajte transformaciju bolnice KBC Zagreb

Najavljujući znanstveno-stručni skup i izložbu Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: umjetnost kao terapija, koji će se održati 21. ožujka 2017. u Domu HDLU-a (Meštrovićev paviljon), danas su u bolnici KBC Zagreb (Rebro) predstavljane zidne slike, djela šest renomiranih akademskih umjetnika, izvedene u okviru umjetničko-istraživačkog projekta kojem je cilj bio preobraziti iskustvo bivanja u bolničkom prostoru za pacijente, zaposlenike i širu populaciju u bolničkoj zajednici.

Umjetničkom intervencijom u bolnički prostor željelo se potaknuti društveno osvješćivanje i senzibilizacija javnosti za prepoznavanjem i prihvaćanjem umjetnosti kao sastavnog dijela zdravlja i svakodnevice te doprinijeti terapeutskom učinku, sveopćem boljitku, pozitivnoj distrakciji, bržem oporavku te zdravlju čitave bolničke zajednice.

Stipan Tadić – Ponedjeljak

“U svijetu su izvedene brojne umjetničke intervencije u bolnicama koje su popraćene istraživačkim radovima koji su demonstrirali kako umjetnost ima veliku i snažnu ulogu i utjecaj na brži oporavak pacijenta koji borave u takvoj ustanovi. Konkretno, dokazano je kako umjetnost može doprinijeti smanjenju stresa i anksioznosti, smanjenju krvnog tlaka, smanjenju potrebe uzimanja lijekova protiv bolova, povećanju povjerenja pacijenata te njihovoj samouvjerenosti i pozitivnoj distrakciji pacijenata i osoblja“, ističe akademska slikarica Melinda Šefčić, autorica projekta te doktorantica na Akademiji za likovnu umjetnost u Zagrebu.

Sanja Stojković

Umjetnici koji su uključeni u realizaciju i izvedbu ovog projekta su istaknuti hrvatski akademski umjetnici koji svojim radom aktivno djeluju te doprinose obogaćivanju javnog prostora. Tomislav Buntak, Ana Ratković, Damir Sobota, Sanja Stojković, Melinda Šefčić  i Stipan Tadić svojim su umjetničkim radovima intervenirali na šest lokacija bolničkog prostora: tihe komore u dvjema kabinama na Audiologiji Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata u Zelenoj zgradi; u sobi za otpust bolesnika u transportu Hitne pomoći kod ulaza u glavnu zgradu na Rebru; u čekaonici Poliklinike Klinike za onkologiju u Zelenoj zgradi; kod ulaza u Polikliniku Klinike za očne bolesti u Zelenoj zgradi; u hodniku kod ulaza u Polikliniku Klinike za pedijatriju u Zelenoj zgradi te u predvorju u zgradi Poliklinike u Bijeloj zgradi.

Melinda Šefčić – Family matters

U istraživački dio projekta uključeni su studenti diplomskog i poslijediplomskog studija Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu čiji je zadatak bio pratiti umjetnike od trenutka osmišljavanja koncepta umjetničke intervencije do realizacije, posebice prateći reakcije i razgovarajući s osobama u bolničkim prostorima – pacijentima i njihovim pratiteljima, s medicinskim i tehničkim osobljem.

Damir Sobota

“Iz pozicije specifičnosti bolničkoga prostora i pretpostavke da umjetnost može djelovati terapeutski, zanimljivo je uočiti kakve nove pozitivne interakcije umjetničko djelo u prostoru izaziva – što se pokazalo već prilikom oslikavanja zidova i interakciji u koju su osobe u bolnici stupale s umjetnicima i komentirale radove, u nekim primjerima posebice su reagirala djeca zainteresiravši se za radove (rad M. Šefčić) ili pak humanizacija interakcije koja se odvijala kroz rad slikanja „bolnice u bolnici“, gdje su pojedini posjetitelji bolnice kroz interakciju s umjetnikom postali protagonisti slike (rad S. Tadića). Ova umjetničko istraživačka suradnja predstavlja doticaj i sinergiju discipline etnologije i kulturne antropologije s jedne strane, te likovne umjetnosti s druge strane, odnosno podrazumijeva prožimanje njihovih raznolikih pogleda na kulturne i društvene fenomene, pri čemu je u središtu interesa odnos umjetničke izvedbe i prostora“, naglasile su dr. sc. Valentina Gulin Zrnić s Instituta za etnologiju i folkloristiku te dr.sc. Nevena Škrbić Alempijević s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Ana Ratković

„Likovna umjetnost je pronašla dom u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj otvorivši time potpuno nove vidike poimanja bolničkog prostora. Cilj ovog projekta svakako je omogućiti što ugodniji boravak pacijentima i ugodno radno okruženje zaposlenicima. Vjerujemo da ćemo kroz ovaj projekt između Hrvatskog društva likovnih umjetnika i KBC-a Zagreb kroz umjetnički izričaj osnažiti naša nastojanja da se približi bolnica pacijentima i korisnicima usluga na jedan potpuno drugačiji način.“ – naglasio je prim.dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor.

Ana Ratković, Sanja Stojković, Stipan Tadić, Melinda Šefčić, Damir Sobota

Cjelokupni rezultati projekta bit će predstavljeni na znanstveno-stručnom skupu i izložbi Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: umjetnost kao terapija u Domu HDLU-a (Meštrovićev paviljon, Trg žrtava fašizma 16) povodom obilježavanja Europskog dana kreativnosti, 21. ožujka 2017. godine, otvorenom za svu zainteresiranu javnost, uz prošireni program izlaganja na temu umjetnosti u svrhu zdravlja.

Tomislav Buntak – Unutarnji zvuk

Projekt provodi Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u okviru EU projekta CreArt u partnerstvu s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za etnologiju i folkloristiku (u okviru projekta Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet koji financira Hrvatska zaklada za znanost) te Kliničkim bolničkim centrom Zagreb na lokaciji Rebro.

LifestyleKulturaUmjetnost kao terapija - pogledajte transformaciju bolnice KBC Zagreb

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram