Valentinovo je pred nama, a ono što definitivno simbolizira ovaj praznik ljubavi je crvena boja. Boja strasti, predanosti i uzavrelih osjećaja, ovog je tjedna posvuda oko nas, pa zašto ju onda ne bismo imali i na tanjuru? Naime, danas vam donosimo provjereni recept za megapopularnu Red Velvet tortu, klasik među valentinovskim slasticama, a koja ima i zanimljivu prošlost.
Priča ide tako da se Red Velvet torta prvi puta počela peći još u 19. stoljeću, kada je termin ‘velvet’ iliti baršun, osim tkanine, simbolizirao i kremaste slastice. U originalnom receptu crvenkasta boja kolača dolazila je od kakaa, koji je u to doba bio manje obrađen te je nakon pečenja davao kolačima crvenkast ton. Današnji izgled Red Velvet torte, koji je zapravo napadno crven, nastao je u 20. stoljeću kada su u upotrebu došla bojila za hranu.
Prvi je na tržište jarku crvenu aromu izbacio Adamas Extract Company 1930-ih, zapravo za vrijeme Velike depresije. Torta je postala hit jer je nudila pravu rapsodiju okusa, a uz to je i divno izgledala – zahvaljujući novom izumu bojila za hranu.
Od tada do danas, Red Velvet torta postala je hit diljem svijeta, uz brojne varijacije u recepturi. Mi smo se ipak ovog puta odlučili približiti vam onaj klasični, najjednostavniji, koji vas čeka u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Red Velvet torta
Sastojci:
Za biskvit:
- 250 g glatkog brašna
- 300 g šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žlice kakaa u prahu
- prstohvat soli
- 240 ml ulja
- 240 ml kiselog mlijeka
- 2 jaja
- 1 žlica crvene jestive boje (tekuće ili u prahu)
- 1 žlica bijelog octa
- 1 žlica vanilije ekstrakta
Za kremu od sira:
- 250 g krem sira
- 250 g mascarponea
- 120 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 1 žličica vanilije ekstrakta
Postupak pripreme:
- Pećnicu zagrijte na 175°C. Dva okrugla kalupa za tortu promjera 23 cm obložite papirom za pečenje i lagano namastite stranice. U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kakao i prstohvat soli. U drugoj zdjeli izmiksajte ulje, mlaćenicu, jaja, crvenu boju, ocat i vaniliju dok smjesa ne postane homogena.
- Postupno dodajte mokre sastojke suhim sastojcima, miješajući dok se sve dobro ne poveže i ne dobijete glatku smjesu. Rasporedite smjesu ravnomjerno u pripremljene kalupe i pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
- Biskvite ohladite u kalupima oko 10 minuta, zatim ih izvadite iz kalupa i potpuno ohladite na rešetki. U velikoj zdjeli izmiksajte krem sir, mascarpone i maslac dok ne postanu glatki i kremasti. Postupno dodajte šećer u prahu i vaniliju te nastavite miksati dok ne dobijete laganu i prozračnu kremu.
- Kada se biskviti potpuno ohlade, prerežite ih po pola kako biste dobili četiri sloja.
Na pladanj stavite prvi sloj biskvita i premažite ga kremom. Nastavite slagati slojeve biskvita i kreme, završavajući s kremom na vrhu i sa strane torte. - Torta se može ukrasiti po želji – komadićima biskvita, voćem ili jednostavno ostaviti u klasičnom izdanju.
- Tortu stavite u hladnjak na barem 1 sat prije posluživanja kako bi se okusi sjedinili, a krema učvrstila.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.