Red Velvet torta: Kada za Valentinovo želite napraviti zaista poseban desert

Savršena uvertira u najromantičniji dan u godini.

Valentinovo je pred nama, a ono što definitivno simbolizira ovaj praznik ljubavi je crvena boja. Boja strasti, predanosti i uzavrelih osjećaja, ovog je tjedna posvuda oko nas, pa zašto ju onda ne bismo imali i na tanjuru? Naime, danas vam donosimo provjereni recept za megapopularnu Red Velvet tortu, klasik među valentinovskim slasticama, a koja ima i zanimljivu prošlost.

Priča ide tako da se Red Velvet torta prvi puta počela peći još u 19. stoljeću, kada je termin ‘velvet’ iliti baršun, osim tkanine, simbolizirao i kremaste slastice. U originalnom receptu crvenkasta boja kolača dolazila je od kakaa, koji je u to doba bio manje obrađen te je nakon pečenja davao kolačima crvenkast ton. Današnji izgled Red Velvet torte, koji je zapravo napadno crven, nastao je u 20. stoljeću kada su u upotrebu došla bojila za hranu.

Prvi je na tržište jarku crvenu aromu izbacio Adamas Extract Company 1930-ih, zapravo za vrijeme Velike depresije. Torta je postala hit jer je nudila pravu rapsodiju okusa, a uz to je i divno izgledala – zahvaljujući novom izumu bojila za hranu.

Od tada do danas, Red Velvet torta postala je hit diljem svijeta, uz brojne varijacije u recepturi. Mi smo se ipak ovog puta odlučili približiti vam onaj klasični, najjednostavniji, koji vas čeka u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gimme That Flavor (@gimmethatflavor)

Red Velvet torta

Sastojci:

Za biskvit:

  • 250 g glatkog brašna
  • 300 g šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • prstohvat soli
  • 240 ml ulja
  • 240 ml kiselog mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 žlica crvene jestive boje (tekuće ili u prahu)
  • 1 žlica bijelog octa
  • 1 žlica vanilije ekstrakta

Za kremu od sira:

  • 250 g krem sira
  • 250 g mascarponea
  • 120 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 žličica vanilije ekstrakta

Postupak pripreme:

  • Pećnicu zagrijte na 175°C. Dva okrugla kalupa za tortu promjera 23 cm obložite papirom za pečenje i lagano namastite stranice. U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kakao i prstohvat soli. U drugoj zdjeli izmiksajte ulje, mlaćenicu, jaja, crvenu boju, ocat i vaniliju dok smjesa ne postane homogena.
  • Postupno dodajte mokre sastojke suhim sastojcima, miješajući dok se sve dobro ne poveže i ne dobijete glatku smjesu. Rasporedite smjesu ravnomjerno u pripremljene kalupe i pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
  • Biskvite ohladite u kalupima oko 10 minuta, zatim ih izvadite iz kalupa i potpuno ohladite na rešetki. U velikoj zdjeli izmiksajte krem sir, mascarpone i maslac dok ne postanu glatki i kremasti. Postupno dodajte šećer u prahu i vaniliju te nastavite miksati dok ne dobijete laganu i prozračnu kremu.
  • Kada se biskviti potpuno ohlade, prerežite ih po pola kako biste dobili četiri sloja.
    Na pladanj stavite prvi sloj biskvita i premažite ga kremom. Nastavite slagati slojeve biskvita i kreme, završavajući s kremom na vrhu i sa strane torte.
  • Torta se može ukrasiti po želji – komadićima biskvita, voćem ili jednostavno ostaviti u klasičnom izdanju.
  • Tortu stavite u hladnjak na barem 1 sat prije posluživanja kako bi se okusi sjedinili, a krema učvrstila.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tiffany Azure (@cremedelacrumb1)

GastroReceptiRed Velvet torta: Kada za Valentinovo želite napraviti zaista poseban desert

Ana Rucner u Šangaju snimila video spot za pjesmu „Tebe ću“

Hrvatska violončelistica Ana Rucner oduševila je publiku na prestižnom Shanghai Spring Gala Festivalu gdje je nastupila uz Shanghai Chinese Orkestar. Ovaj jedinstveni događaj spojio je glazbene tradicije...

Facebook

100,860FanovaLajkaj