Ovog Uskrsa ne pečemo običnu pincu, već onu s dodatkom limuna i naranča!

Tako meka i mirisna da ćete ju poželjeti praviti tijekom cijele godine.

Došlo je i to doba godine – uskrsno pečenje pinca iliti sirnica. Ovaj tradicionalni slatki uskrsni kruh stoljećima se priprema u krajevima Hrvatske, kao i u Sloveniji, dijelovima Italije te u nekim dijelovima Crne Gore.

Ono po čemu je pinca prepoznatljiva jest njezin oblik i završni izgled — kugla od tijesta koja se na vrhu zarezuje u obliku križa ili trokuta, a nakon pečenja dobiva prepoznatljivu zlatno-smeđu boju i sjaj od jajeta kojim se premaže. Ti zarezi simboliziraju Sveto Trojstvo i nose snažnu simboliku u kršćanskoj tradiciji, što pincu čini nezaobilaznim dijelom uskrsnog stola.

Kako se ovih dana pripremamo za Uskrs, odlučili smo vam predstaviti recept za pincu, ali s malim twistom. Naime, ovaj puta donosimo recepturu koja uključuje limunovu i narančinu koricu, kao i sok od ta dva citrusa – zbog čega je tijesto ove pince mekše i izdašnije no bilo koje drugo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Suzana Mustapić (@suzanamustapic01)

Pinca s limunom i narančom

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 kocka (40 g) svježeg kvasca
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 100 ml toplog mlijeka
  • 100 g maslaca (sobne temperature)
  • prstohvat soli
  • naribana korica 1 nešpricanog limuna
  • naribana korica 1 nešpricane naranče
  • 1 žlica soka od naranče cijeđene
  • 1 žlica soka od limuna cijeđenog
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g grožđica namočenih u rumu
  • 1 jaje za premazivanje
  • krupni šećer za posipanje

Postupak pripreme:

  • U toplom mlijeku rastopite kvasac s jednom žličicom šećera i malo brašna. Ostavite na toplom mjestu 10-15 minuta dok se ne zapjeni.
  • U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sol, vanilin šećer te naribane korice limuna i naranče. Dodajte uzdignuti kvasac, jaja, žumanjke, sok limuna i naranče i omekšali maslac. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Dodajte i grožđice.
  • Pokrijte posudu čistom kuhinjskom krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu da se diže dok ne udvostruči volumen, otprilike 1-2 sata.
  • Nakon što je tijesto naraslo, premijesite ga i oblikujte u kuglu. Stavite ga na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Ostavite da se diže još 30 minuta. Oštrim nožem napravite tri reza na vrhu tijesta u obliku trokuta. Premažite površinu razmućenim jajetom i pospite krupnim šećerom.
  • Pećnicu zagrijte na 180 °C. Pecite pincu 30-40 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvadite pincu iz pećnice i ostavite je da se potpuno ohladi prije rezanja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli IVAN LONČAR (@ivo_zinee)

GastroReceptiOvog Uskrsa ne pečemo običnu pincu, već onu s dodatkom limuna i...

Facebook

100,860FanovaLajkaj