Prvi smo kušali ponudu ovogodišnjeg Fuliranja!

Najomiljenija zagrebačka adventska manifestacija Fuliranje ove zime na Trg Josipa Jurja Strossmayera donosi temu Priroda i društvo, inspiriranu brigom o okolišu, znatiželjom i kreativnošću.

Bit će to, najvaljuju organizatori iz kreativne agnecije Kokoš ili Jaje,  najangažiranije, najkreativnije i najrazigranije Fuliranje u njegovih 13 godina. U spoju tradicije i suvremenog, Strossmayerov trg pretvorit će se u šarmantnu učionicu pod otvorenim nebom, obogaćenu originalnim instalacijama i posebnim Fuliranje Nature i History Trailom koji kroz priče o Strossmayeru, Lenuciju, Bolléu i ostalim velikanima otkriva povijest Zagreba na nov, zabavan način.

 

Fuliranje ostaje i gastronomski vrhunac Adventa. Dočekat će nas 16 kućica s najraznovrsnijom ponudom jela i pića. Redom to su: Noel*, Dante Tapas & More, Pastamisee, Gdje je Jura by Klepić Juraj, Strikomans Bistro, SpudBud, Buncek, Picnic Mingle&Fun, chef Mario Mihelj, Institut za kobasice by Mate Janković, Mama Zakucava, Chefs burger by Ivan Pažanin, Pizza Social Club, Brûlée Bar, GingleBells i Rakijarnica.

A da nas ove zime na Strossmayerovu trgu očekuje uistinu bogat izbor prigodnih zalogaja i vrhunskih pića, imali smo se prilike uvjeriti na ovogodišnjem pretpremijernom kušanju gastronomske ponude Fuliranja održanom u ponedjeljak 17. studenoga u Metrou Jankomir. Dok smo uživali u pićima dobrodošlice  u režiji Rakijarnice gdje nas je posebno razveselio kuhani pelin, sudionici Fuliranja su vješto pred nama u GourMetro kuhinji pripremali svoje adute te nam predstavili po jedno jelo iz bogate ponude.

Kušanje smo započeli s Picnic Mingle & Fun kućicom koja nas je oduševila s nevjerojatno sočnim Pastramijem (sendvič s tanko rezanim sušenim i dimljenim goveđim prsima, topljeni sir, dinstani kiseli kupus i dimljena majoneza, posluženo u sourdough kruhu by Boogie Bakery).

Talentirani dvojac Ante i Danilo iz trešnjevačkog Dante Tapas & More priredio nam je Baošticadu, odnosno dalmatinsku pašticadu u bao pecivu, te usput otkrili kako će na Fuliranju u ponudi imati i Croquetas de Jamon (krokete s jamon pršutom), Señor spicy kobasicu s umakom i pečenim kukuruzom u somunu, Patatas Bravas te Christmas Sangriu.

Uslijedila je rapsodija okusa s kućice Buncek iza koje stoji entuzijastična ekipa koja živi festivale i voli hranu bez pretenzija. Nakon “Cuban sandwich” kućice na Foodballerci i “Berlin” kućice na Fuliranju u Kurelčevoj, odlučili su da je vrijeme je za novu zvijezdu – buncek u četiri svjetske interpretacije. U savršenom panuozzo pecivu u ponudi će biti klasični hrvatski buncek sa zeljem i hren umakom, zatim korejski s kimchijem, američki Bacon Jam s iceberg salatom, rajčicom i kiselim krastavcima, te talijanski Don Prasco koji su na i pripremili na pretastingu te nas posve osvojili kombinacijom dijonaisse umaka, domaćeg bunceka, salse verde, s jabuka–komorač–rikola salatom te pesto rosso umakom.

Noel* će ove godine na na Fuliranju nuditi originalne delicije u funky-blagdanskom formatu, sa standardom imena koji nosi Michelinovu zvjezdicu, a chef Ivan Temšić pretpremijerno nam je predstavio PigRoll (brioche pecivo, pečena svinjetina, domaća turšija, majoneza mladog luka, ketchup karamelizirane jabuke), te okrio da će na Strossmayerovu trgu u ponudi biti i Purica 2.0 (naan kruh, pečena purica, aioli, gel od šipka, hrskavi luk), “Krpice sa zeljem” (tacosi, dimljeni buncek, slatki kupus, salsa od pečene paprike, čvarci, kiselo vrhnje), te Buča (prženi hokkaido, miso majoneza, ukiseljene jabuke, chilli ulje i bučine sjemenke).

Vodički Strikoman`s Bistro ove godine prvi put stiže na zagrebački Advent i na Fuliranje donosi vrhunske, kreativne street-food specijalitete. U ponudi će imati tuna gulaš, sočni porchetta sendvič, prepoznatljivi Strikin beef tartar te Octo-Dog, hobotnicu u hrskavoj tempuri posluženu u hot-dog pecivu koju smo s velikim guštom kušali na pretastingu.

Jedan od aduta Fuliranja svakako će biti i ultra popularni Spud Bud, koji će pored svojih hitova, eskluzivno na Fuliranju ponuditi i dva prigodna jela: sekeli gulaš te trgani buncek s dinstanim zeljem i hren umakom koji smo imali privilegiju prvi kušati.

Kućica Pastamisee i ove godine priprema svježu tjesteninu u kolutovima Grana Padano sira. Uz dva klasika, slavni talijanski Cacio e pepe i tjesteninu sa svježe naribanim tartufima, predstavljaju i treću pastu – Bolognese, jelo koje će klinci, ali i odrasli, jednostavno obožavati. “Spremni smo za novo Fuliranje! Gužva, smijeh, brdo fine hrane i pića… Jedva čekamo da sve počne. Cijelo smo ljeto vrijedno kuhali i testirali recepte za bolognese i možemo reći kako smo ga usavršili”, poručuje ekipa s Pastamisee kućice.

Chef Mario Mihelj publiku će na Fuliranju osvajati moćnim i kreativnim šiševima, nas je oduševio šiš N’dujom.

Silno nas je zabavila i najava kućice Mama zakucava. Ova mama, kažu, rastura u kuhinji i za Fuliranje je zakucala s tri jela izvan svake lige: punjenom pohanom paprikom, lovačkim gulašom od vepra i srne u bao bunsu i domaćim knedlima s džemom od šljiva u tajnom umaku. Jedva ih čekamo kušati. Pizza Social Club nam je predstavio pizzu Calzone s porilukom i pizzu N’duja. Institut za kobasice by Mate Janković iznova je dokazao da im nema premca kad je riječ o ponudi kobasica na Adventu, ovaj put su naišli na sveopće odobravanje kranjskom kobasicom.  Pažaninov Chef’s burger brinut će se da ne zafali izvrsnog comfort fooda s daškom Mediterana, a na pretastingu je ponudio svoj hit Crispy kapulu.

Među novitetima koji će zasigurno izazvati veliko zanimanje publike svakako je kućica  Brûlée Bar iz kojeg najavljuju spoj slatkiša, kreme i vatre. Juraj Klepić će opet na kućici Gdje je Jura izazvati opću euforiju jer donosi najnoviji viralni hit – tik tok senzaciju Tortu Matilda koju smo s nadnaravnim veseljem kušali, baš kao i lanjski hit Dubai fritule.

Izvrsnu hranu, kreativna pića i koktele će pratiti nikad bogatiji edukativni i humanitarni program. Fuliranje će tijekom ovih blagdana u suradnji s platformom Crumbs svakodnevno tijekom izdvajati 15 porcija hrane, aktivno sudjelujući u smanjenju bacanja hrane i poticanju održivih navika, te omogućiti dostupnost kvalitetne hrane svima po značajno povoljnijim cijenama. Štićenici Udruge UNUO će imati prilike kuhati sa chefom Temšićem na Noel* kućici, a prihod će pomoći radu Udruge koja kroz umjetnost gastronomije osnažuje osobe s invaliditetom, djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu i mlade u ranjivim situacijama. Svake subote održavat će se program Ladies First u sklopu kojeg nastupaju žene DJ-i i zbor Sve za nju. Zajedno će na Fuliranju senzibilizirati javnost o prevenciji i borbi protiv malignih oboljenja žena u suradnji s udrugom Sve za nju za koju će se prikupljati donacije.

U suradnji s Maticom umirovljenika grada Zagreba svaki ponedjeljak bit će posvećen Superseniorima. Naše će bake i djedovi tako moći zaplesati uz hitove svoje mladosti koje će na koncertima uživo izvoditi Miro Ungar, Kristijan Beluhan i Ajngemahtec band, ŠLEPER ŠLAGER bend, Robert Mareković i Swingers band, ali će i sami umirovljenici sudjelovati u programu te izvesti predstavu Doktor Nepalac u režiji Vinka Štefanca, a sve posjetitelje razveselit će i nastupom KUD-a Valentinovo s prigodnim blagdanskim programom.

Posebna je pažnja naravno posvećena sadržaju za najmlađe koji uključuje dječje predstave, zborove i radionice, druženja sa Svetim Nikolom i Djedom Božićnjakom, te zabavno učenje na otvorenom uz Nature i History Trails. Utorkom i srijedom školarci će imati Zero Waste radionice u suradnji sa Zelenom Akcijom, te predavanja Čistog podzemlja. Sve generacije će razveseliti vijest da se na Fuliranje vraćaju popularne gratis plesne radionice u kojima smo uživali na Fiesti Latini. Tako ćemo opet četvrtkom gibati kukove u latino ritmovima uz izvrsne plesne instruktore.

Preostaje nam tek dočekati 26. studenoga kada Fuliranje kreće s warm up dijelom uoči službenog otvaranja Adventa, te sve do 07. siječnja uživati u bogatstvu okusa, mirisa, osmijeha i druženja, te iznova otkriti zašto Fuliranje već 13 godina ispisuje najljepše adventske priče Zagreba.

 

Za novosti svakodnevno pratite Fuliranje na Facebooku i Instagramu

  • Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
  • Trajanje: 26. studenoga 2025. do 07. siječnja 2026. 
  • Radno vrijeme:  pon-pet 12:00 – 24:00 h / sub-ned 11:00 -24:00 h
  • Božić 17:00 – 24:00 h
  • Štefanje 12:00 – 24:00 h
  • Stara Godina 12:00 – 00: 03h
  • Nova Godina 17-24:00 h
GastroJolie apetitePrvi smo kušali ponudu ovogodišnjeg Fuliranja!

Facebook

100,860FanovaLajkaj